Barion Pixel

Barabás Miklós festőművész hihetetlen életpályát bejárt magyar művész, amellett, hogy lenyűgözően festett és rajzolt veleszületett képessége révén. A Nemzeti Galéria falai között érdemes elidőzni a képei között miközben megismerhetjük az izgalmas, kalandos és olykor drámai életúját. Élménybeszámolónkkal igyekszünk neked is kedvet csinálni, amihez hoztunk néhány képet is ízelítőül.

Barabás Miklós festményei és rajzai

A tárlat a Barabás Miklós – A rajz mestere címet kapta. A kiállításon számos festményt is megtekinthetünk a művésztől, így igazán az életútja és később az életrajza olvasása után értettük meg igazán a címadás okát. Barabás ugyanis egészen fiatal kora óta rajzolt. Tehetsége és szorgalma révén tudott lassacskán kitörni a mélyszegénységből, ami iskolás korában elkísérte. Sokszor a rajztudásának köszönhette, hogy az eladott portréi vagy egyéb rajzaiért kapott pár garasból élelmet tudott venni magának a piacon. Azonban ahogy cseperedett egyre jobban rajzolt és intelligenciájának köszönhetően úri körökben is otthonosan mozgott. Ahogy a Wikipédia is írja, ő lesz így az első olyan magyar festő, aki meg tudott élni a festészetéből.

A rajzolás, miniatűrök készítése után az akvarell, majd az olaj festészetbe is belevetette magát. Teljesen önerőből utazott Bécsbe, hogy az Akadémián mélyítse el ismereteit. A festészeti tanulmányainak azonban tudatos üzleti oka is volt. Ugyanis a főurak gyakran megkérdezték tőle, hogy hol tanult, és kétkedve fogadták, amikor azt felelte saját magától. A Bécsi Képzőművészeti Akadémia után viszont már hitelesen hivatkozhatott külföldi tanulmányaira.

Barabás Miklós - Fürdőzők

A művész utazásai

Bécs után visszatért szülőföldjére, majd Bukarestbe utazott, ahol újra hamarosan a legmagasabb úri társaságok portré készítőjeként kereste a kenyerét. Divatosan ma azt mondhatnánk, hogy amolyan korabeli selfie készítő volt, Reméljük, hogy ezzel nem bántjuk festőművész emlékét, amit mi magunk is nagyra becsülünk.

Bukarest után Itáliába utazott. Velence, Bologna és Róma városát is felkereste, majd délebre is ellátogatott a Vezúv lábához és Capri szigetére. Velencében megismerkedett egy brit festőművésszel, akivel útitársakká váltak és aki nagy hatással volt az akvarell művészetére. Csodálatos tájképek születtek ebben az időszakban.

Barabás Miklós festő művei és portréi egyszerűen magával ragadóak. Az akvarellel is úgy festett, amit mások csak olajjal tudtak megcsinálni. Az időszakos kiállítás már csak pár napig látható a galériában, de az állandó tárlaton is megtekinthető a művész jónéhány műve. Ha téged is úgy magával ragad Barabás művészete, akkor sok szeretettel ajánljuk figyelmedbe életrajzát is. Kalandos életpályája nem csak érdekes művészeti szempontból, hanem humora, intelligens utalásai révén szórakoztató is és betekintést ad a mű a 48-as szabadságharc előtt és utáni időszakba is. Budapestiek részére vagy a fővárosba látogatás alkalmával ajánljuk a Barabás-villa felkeresését is, amit 2003-ba az eredeti állapotoknak megfelelően felújítottak és ezért Európa-Nostra díjat is kapott.

Barabás Miklós akvarell festmény

Ha tetszett élménybeszámolónk, akkor további kiállításokról, művészekről olvashatsz blogunkon:

Lenyűgöző El-Greco festmények

Színyei Merse Pál Kiállításon jártunk

Ki festette? – Műveltségi kvíz játék