Barion Pixel

A festmények tisztítása körültekintést igényel. Ha elővigyázatosan járunk el, akkor házilag is megtisztíthatjuk képeinket, de ehhez néhány szabályt be kell tartanunk, hogy biztosan ne tegyünk kárt bennük. Mielőtt megkezdenéd a festmény tisztítását feltétlenül olvasd el írásunkat. 

Mikor lehetséges a festmény tisztítása házilag?

Ha nem túl értékes festményről van szó és van róla elegendő információnk. 

Az értékes festményeket minden esetben vidd el restaurátor, konzervátor szakemberhez és bízd rá a tisztítást. Neki kellő ismerete és gyakorlata van ebben. Az értékes festmény esetében ne kockáztass. Muszáj ezzel kezdenünk, még akkor is, ha legtöbbünknek nem milliókat érő kép lóg a falán. Ha a képnek eszmei értéke van számodra, akkor is a szakembert javasoljuk, mert valószínűleg sosem bocsátanád meg magadnak, ha kárt tennél sajátkezűleg a kedvenc festményedben. 

Mit kell tudni a festményről mielőtt tisztítani kezdenénk?

A legfontosabb az anyagok ismerete. Pontosan meg kell határozni, hogy olaj, akril vagy esetleg más festékkel készült festményt szeretnénk megtisztítani. Általában olajfestmények kapcsán merül fel a tisztítási igény. De fontos tisztázni, mert az akrilfestéket a víz oldhatja.

Szintén hasznos információ, hogy volt a festmény lakkozva, felületkezelve miután megszáradt. Lakkokból kapható matt és selyemfényű is, ezért ránézésre laikusként nehéz megmondani. Ezeket az információkat érdemes megkérdezni a vásárláskor, vagy információt kérni a korábbi eladótól, aki bizonyára segít majd.

Első lépés a festmény portalanítása

Mielőtt alaposabb tisztításba kezdenénk, portalanítsuk a festményt szárazon. Ehhez egy egyszerű mikroszálas törlőrongyra lesz szükségünk. Fontos, hogy teljesen tiszta legyen. Finoman töröljük le a mikroszálas kendővel a port a festményről. A mikroszálas törlőkendőt beszerezheted a Higiénia Online webshopból

Már a portörlést is vízszintes helyzetben végezzük el. Vagyis emeljük le a festményt a falról és fektessük le egy kemény felületre, ami teljes egészében alátámasztja a képünket. Például tökéletesen megfelel erre egy lerámolt asztal is, ami elég nagy. Már egy alapos portörlés is új életet tud lehelni a festményünkbe.

Kivegyük a képet a keretből vagy sem? 

Alapszabály, hogy a képet vegyük ki a keretből, de ezt nem mindig javasoljuk. A kép keretezési módjától függ, hogy ki tudjuk-e könnyen, sérülés mentesen emelni a keretből, vagy bontani szükséges a keretet. Ha régebbi, masszív keretben van a képünk, akkor inkább ne bontsuk meg, mert sérülést okozhatunk és nem is biztos, hogy vissza tudjuk tenni. 

Lakkozott festmények tisztítása

Ha lakkozott a festmény, akkor könnyebb dolgunk van. A lakkréteg egy finom védőréteget képez a festéken így a következő lépésben kissé nedves, de erősen kicsavart törlőkendővel is áttörölhetjük a festményt. Az áttörlést az ujjunkra tekert törlőkendővel végezzük. Tehát ne úgy gondoljunk a törlésre mintha ablakot tisztítanánk. Ne tegyünk gyors és nagy ívű mozdulatokat. Az olajfestéknek gyakran van vastagsága, kiálló részek is előfordulhatnak a képen, ezért fontos, hogy apró mozdulatokkal, aprólékosan és odafigyeléssel végezzük. 

Megfakult festmények tisztítása

Amennyiben a vizes tisztítást követően is fakónak látjuk a festményt, akkor valószínűleg az évek – évtizedek alatt rárakódott zsíros szennyeződések fedik el a korábban élénk színeket. 

Ilyen esetben érdemes a műveletet festmény tisztító folyadékkal folytatni a kép széléről kezdve és befelé haladva. Fontos, hogy semmilyen tisztítószert, de a festmény tisztító folyadékot sem közvetlenül a festményre fújjuk, vagy öntjük, hanem a tisztítókendőre vagy vattára. Mindig olvassa el a folyadék használati utasítását és tartsa be az ott leírtakat. A higítási arányokat, ha szükséges és a tisztítás utáni semlegesítést is végezze el. A tisztítás során felvitt tisztító folyadék később, akár fél év vagy egy év után is reakciót indíthat el a festményen vagy akkor kezd el látszani az oldó hatása. Ezt elkerülendő, mindenképpen semlegesítse a szert.

Házi praktikák: tisztítás krumplival vagy kenyér béllel

Sokféle házi praktika kering, mint a borotvahabos vagy a hagymás tisztítás is. Ezeket nem javasoljuk. A borotvahab nem festmények tisztítására lett kifejlesztve, a hatása előre nem kiszámítható. A hagyma ugyan természetes anyag, de őszintén szólva ki szeretne egy hagymaszagú festménnyel nap mint nap egy légtérben lenni? 

A krumpli keményítő tartalmát használva a zsíros szennyeződéseket “magába szívja”. Egy nagy lyukú reszelőn lereszelve a meghámozott krumplit, áttörölhetjük vele a képet, majd alaposan tisztítsuk át a festményt újra a nedves mikroszálas kendővel is. Ez az öko módszert ki lehet próbálni, de várhatóan nem lesz olyan hatása mint a művészellátókban kapható festmény tisztító folyadéknak. 

A másik házilagos módszer a kenyérbeles tisztítás

A friss fehér kenyér bél szintén jó házi trükk a zsíros szennyeződések eltávolítására. Tépkedjünk ki darabokat a kenyérbélből és ezzel finoman töröljük, dörzsöljük át a festményt. 

A tisztítás kenyérbéllel alkalmazható olajfestmény tisztítása esetén és akril festményeknél is.

Ha pedig már tiszta a festményed és szeretnél benne gyönyörködni, illetve még látványosabbá tenni, akkor olvasd el a Festmény világítás ötletek otthonra írásunkat!

Olvasd el hogyan varázsolhatsz otthonodba könnyedén mediterrán hangulatot. Írásunkban összegyűjtöttük a mediterrán hangulat kialakításához szükséges stílusjegyeket.

Ha éppen a tavaszi nagytakarítás keretében készülsz megtisztítani a festményeidet, akkor olvasd el Tojásfestés céklával című cikkünket is, amiben megosztjuk bevált módszerünket és fess te is szép piros tojásokat természetesen a Húsvéti asztalra!

Olvasd el a többi kreatív inspirációnkat is: