Barion Pixel

Amikor kerti faház vásárlására kerül a sor, sokan azt sem tudják hirtelen, hogy hol is kezdjék. Előbb a kertet mérjék fel, vagy nézzék meg a kínálatot, és csak utána jelöljék ki a megfelelő helyet? Hívjanak szakembert az építéshez, vagy csak az alapozáshoz? Esetleg egyikhez sem, mert egyedül is képesek mindent megoldani, és felépíteni a kerti tárolót vagy a szerszámoskamrát? A kerti faház sok funkcióval bírhat az egyszerű kerti tárolón át, a szerszámtárolón keresztül a műhelyig bármi lehet benne, így sokan választják.

A döntés azonban sokszor nem is olyan egyszerű, mert számos kérdésre kell választ adni, amit elsőre nem is gondolunk végig. A következőkben leírt tippek és trükkök segítenek abban, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk, és a lehető legkönnyebben válasszunk a számos ajánlat közül, emellett az építéshez is adunk tanácsot, hogy a kerti faház évekig állhasson a kertben, és ne hagyja rajta a nyomát az idő vasfoga. Először lássuk, mi alapján érdemes kiválasztani a kerti faházat.

Hogyan válasszunk kerti faházat?

Amikor kerti faház vásárlásba fogunk, akkor először ne a boltok kínálatát nézegessük, hanem a saját igényeinkről és elvárásainkról készítsünk egy listát. A szempontok, melyeket figyelembe kell vennünk a következők:

– a faház funkciója: mire fogjuk használni a faházat, illetve milyen tárolási problémára vagy egyéb megoldandó helyzet keresünk megoldást, vagyis miért vesszük a faházat. Ha erre a kérdésre megvan a válasz, akkor már sokkal könnyebb dolgunk lesz

– a kertünk adottságai: mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy mekkora a kertünk, illetve hogy mekkora a terület, ahova kerülhet a faház. Lehet, hogy a kerti faházat nemcsak tárolásra, de az oldaltetős kivitele miatt autóbeállónak is használni szeretnénk, de ha nincs meg ehhez a megfelelő hely, vagy kicsi a kert, akkor mindenképp át kell gondolnunk az igényeinket

– ár: ez sem egy elhanyagolható szempont, hiszen a legtöbben meghatározott költségkerettel rendelkeznek, aminél többet nem tudnak, vagy nem akarnak költeni. A költségekbe mindenképp számoljuk bele az alapozás költségét. Azt se felejtsük el, hogy a plusz igényeink módosítani fogják az árat, legyen szó ablakról, az ajtó fajtájáról vagy  zárhatóságról.

Ha ezt a három tényezőt szinkronba hozzuk, akkor a lehető legjobb megoldást fogjuk tudni választani.

faház építés

Építésre fel! Avagy mire figyeljünk az építés során, hogy a faház évekig stabilan álljon?

Ha már megvan a tökéletes faház, meg is rendeltünk, ki is szállították, akkor jöhet a következő lépés: az építés. A kerti faház építése nem túl bonyolult, nem igényel szakembert, akár mi magunk is meg tudjuk építeni. Az építés első lépése az alapozás legyen, e nélkül ne álljunk neki az építésnek. Ugyan akadnak olyan faházak, melyekhez nem írják elő az alapozást, ugyanakkor stabil alap nélkül a faház sem lesz olyan stabil, mint szeretnénk. Egyes modellek esetében előírják nemcsak azt, hogy milyen alap legyen, hanem pontos paramétereket is kapunk, melyeket mindenképp tartsunk be.

Ha megvan az alapozás, akkor kezdődhet az építés. A szerelési útmutatóban általában benne lesz az is, hogy milyen szerszámokra lesz szükségünk, és persze a pontos leírása az építés folyamatának. Egyes esetekben csak szöveges, de máskor képes útmutatók kapunk. Mindenképp érdemes követni a leírtakat. Emellett érdemes kérni egy kis segítséget is az építéshez. Bár sok esetben akár egyedül is fel tudjuk építeni szakember bevonása nélkül a faházat, azért érdemes egy barátot felkérni, hogy segítsen, mert így gyorsabban halad a munka.

Gondoljunk a felületkezelésre is

A faházak esetében a felületkezelésre azért van szükség, mert a legtöbb faház natúr faanyaggal kerül kiszállítása, ami nem túl tartós, és az időjárás viszontagságait sem fogja olyan jól bírni. Ha nem teszünk valamit, akkor előbb-utóbb korhadni, rohadni fog a fa. Erre az egyetlen megoldás a megfelelő felületkezelés. Ehhez vékony lazúrt érdemes használni, és legalább két rétegben felkenni. A lazúr egyébként nemcsak a védelme érdekében célszerű, hanem azért is, mert ez adja a faház színét is.

A Fahazepito.hu termékei esetén már a vásárláskor ki tudjuk választani a lazúrt, amit a csomagban el is küldenek nekünk, így nem lesz szükség külön ezt is beszerezni. A lazúrozást érdemes úgy végezni, hogy az első réteget még építés előtt felvisszük, a másodikat pedig az építés után, így a rögzítéseket is lekezeljük, nemcsak a faanyagot, ami így tartósabb lesz. A lazúrozás nem egy bonyolult munka, lényegében olyan, mint a festés, csak egy ecsetre vagy hengerre lesz hozzá szükségünk, könnyedén elvégezhetjük magunk is.

Van bármi feladatunk azután, hogy felépült a kerti faház?

Ha a kerti faház már felépült, és a felületkezeléssel is készen vagyunk, akkor igazából már nincs nagyon más dolgunk, legalábbis egy ideig. A lazúrozást ugyanis 2-3 évente érdemes megismételni, hiszen a lazúr sem tart örökké, célszerű időnként felfrissíteni. Így gondoskodhatunk arról, hogy a kerti faház évekig álljon a kertben, és kiállja az idő próbáját.

Az elkészült faház használatba vétele után a belső teret szabadon dekorálhatjuk, amihez ötleteket vagy akár konkrét festményeket is választhat a festoklub.hu webshopunkból!