Barion Pixel

A festménynek a falon, a helyiség jól látható részén a helye. Ez nem lehet kérdés. Ahogy az se, hogy a műalkotás csak úgy lehet igazán teljes értékű, ha azt egy megfelelő, festményhez illő képkerettel is “felöltöztetjük”. De mit vegyünk figyelembe, amikor képkeretet keresünk? Méret, anyag… Mire figyeljünk?

Valójában ezekre mind-mind érdemes időt áldozni. És nagyjából ebben a sorrendben. Az első, amit meg kell nézni a keret kiválasztása előtt, az a festmény mérete. A túl kicsi képkeret egyértelműen rossz választás. De a túl nagy képkeret se biztos, hogy ideális. Vannak ugyan helyzetek, amikor jól mutat a ráhagyás, de az esetek többségében a pontos illeszkedés a legmegfelelőbb. Ha egy műalkotás túl kicsi a kerethez képest, az elveszhet benne, így a festmény keltette élmény, hatás is kisebb. Az egyedi képkeretezés történhet paszpartu segítségéve, aminek a segítségével tulajdonképpen egy belső keret alakítható ki a festmény és a képkeret között, így a méretbeli különbség áthidalható. De ezt ritkán ajánljuk, és nem csak azért mert megdrágítja a keretezést, hanem mert ahogy fent is írtuk, elvonhatja a figyelmet a képről.

Kapcsolódó cikk: Képek elrendezése a falon

Az ideális képkeret kiválasztásánál minden esetben számolj továbbá azzal, hogy a keretnek mind a négy oldalon legalább 1,5 – 2,5 centiméter belső  szegélye van. Azaz a kép méretezéskor minimum ennyi legyen a ráhagyás. Ezt nemcsak a téma elrendezésekor érdemes szem előtt tartani, hanem az alkotás befejezésekor vagyis az aláírás felhelyezésekor is. Ha nem a saját alkotásodat készülsz bekeretezni, hanem egy kész képet, akkor is érdemes megvizsgálni a képet ebből a szempontból. Ha túl vastag a kiválasztott képkeret belső szegélye, akkor fontos részleteket takarhat el, vagy az alkotó aláírását is.

Virágos csendélet akril festmény fa keretben
Virágos csendélet akril festmény fa keretben

A szabvány keret méretek egyébként az alábbiak: 60×40 cm, 60×50 cm, 40×50 cm, 45×35 cm. A műalkotások, festmények méretei általában igazodnak ehhez. Illetve fordítva.

Milyen stílusú képkeretet válasszunk?

A különböző keretek különböző hangulatot kelthetnek. Válassz olyat, ami illik az enteriőr stílusához, illetve kiemeli magát a művet. Ha klasszikus és időtlen megjelenést keresel, akkor válassz fekete vagy fehér árnyalatú fakereteket. A rusztikus fa képkeret választása is hibátlan, de esetleg az aranyozott hatású, vagy mondjuk hullámos kivitel is szóba jöhet. Ezek a klasszikus festményekhez általában jól illenek ezek. Például tájképekkel vagy portrékkal kiválóan párosíthatók. Ha valami modernebbet szeretnél, gondolkodhatsz fémkeretben is. Esetleg texturált fakeretben. Ugyanakkor a modern festményekhez a letisztult vonalak is jól illenek. Azok a képkeretek, amik nincsenek túlgondolva, kiválóan passzolnak a kortárs alkotásokhoz. Mind a színesebb, mind a visszafogottabb festményekhez megfelelőek. Egy egyszerű, fából készült, átlagos szegély mérettel rendelkező képkerettel nem nyúlhatsz mellé.

Kapcsolódó cikk: Festmény világítás ötletek otthonra , Milyen képet tegyek ki a nappaliba?

Akár poszter képek, akár festmények számára készül a képkeretezés a natúr fa képkeret biztosan testre szabható lesz a képhez. Különböző színű pácokkal gyorsan a berendezéshez színezhetjük, vagy a festmény témájához is választhatod az árnyalatot. Az absztrakt képek esetében viszont általában nem szükséges képkeret. Legábbis szerintünk. Ezek a képek ugyanis a kiegészítők nélkül mutatnak a legjobban és általában minél nagyobb méretben készültek, annál hatásosabbak. A webshopunkból rendelhető képekhez igyekeztünk megfelelő képkeretet társítani és azzal együtt kínáljuk a festményt. Kivétel nálunk ezalól a fesztített vászonra készült képek. Ezek ugyanis keretezés nélkül is kihelyezthetők a falra vagy utólagosan tetszés szerint keretezhetők.

Ha egyedi képkeret igényünk lenne?

Ha megvan a méret, a stílus és persze az, hogy milyen festmény kerül a képkeretbe, lehetőség van képkeret színezést is kérni. Ha más színben szeretnéd a képkeretet kérni, mint amit a termékoldalon találsz, hívj fel minket! Nálunk, a festoklub.hu oldalon ilyen opció is van. Így garantáltan olyan stílusú lesz a képkeret, ami illik a festményhez, nem vesz el annak vizuális értékéből – és persze a szoba enteriőréhez is passzol.

Szóval ha felöltöztetnél egy festményt, ügyelj a pontos méretre, válassz képkeret alapanyagot és állapítsd meg azt, milyen szín lesz a legmegfelelőbb. Persze maradhatsz a natúr anyagnál vagy egy egyszerű fekete vagy fehér változat mellett is. 

Dönts bárhogy, mi segítünk a képkeret beszerzésében. Az oldalunkon többféle keret közül választhatsz. Nézz körül a festmények, képkeretek között és válassz kedvedre!