Barion Pixel

A falakra akasztott festmények, képek bármely helyiséget egyedi hangulatúvá varázsolhatnak. De honnan tudjuk, hogy hol a határ, mennyi a túl sok? Mi legyen az ideális képmagasság? És hogyan rögzítsük megfelelően a képeket? Ezek mind olyan kérdések, amikre ha tudjuk a választ, onnantól már csak az ideális képek kiválasztása okozhat kihívást.

Mi az ideális képmagasság?

A képek ideális magassága a falakon a padlótól nézve nagyjából 150 centiméter. Ez azért van így, mert az a magasság teszi lehetővé a különböző magasságú emberek számára, hogy anélkül is jól  lássák a képeket, hogy erőltetniük kellene a nyakukat. Ezenkívül ez a magasság segít egy olyan esztétikus kompozíció létrehozásában is, ami kellően kiegyensúlyozott és arányos.

Hány képet akasszunk ugyanazon falfelületre?

Ha több kép elhelyezéséről van szó, a mennyiséget illetően nincs szigorú szabály. Általánosságban elmondható azonban, hogy a képek száma falfelületenként ne haladja meg a 6-7 képet, különben zsúfolt lehet a hatás. Ha nagy fal felülettel rendelkezünk, érdemes megfontolni több kisebb keretnek egy nagyobba történő összevonását annak érdekében, hogy a falat túlzsúfolás nélkül rendezzük be.

Képek a falra - Papagáj
Papagáj eladó akril festmény feszített vásznon fluid art

Hogyan akasszuk fel a képeket?

Annak érdekében, hogy a képeid megfelelően legyenek rögzítve, először mérd fel, hová fognak kerülni. Az ideális helyet jelöld ki ceruzával. Amennyiben nagyobb képről van szó, fúrj egy lyukat és tegyél bele egy tiplit. A tiplibe pedig hajts egy képrögzítő csavart. Kisebb faliképek esetén egy szög is elegendő lehet. Persze sok múlik a fal típusán is. Más akasztóra lehet szükség például gipszkarton és téglafal esetén. A legbiztosabb rögzítés a tipli és csavar kombináció. Ezzel a megoldással biztosan a helyén marad a kép. A szükséges eszközök egyébként barkácsboltban beszerezhetők.
A legfontosabbak tehát még egyszer. Az ideális képmagasság a padlótól nézve jellemzően 150 centiméter. A képek száma pedig falfelületenként ne haladja meg a 6-7 képet. A rögzítésükkor használj megfelelő tiplit és csavart vagy szöget – természetesen ezeket mindig a fal anyagának megfelelően válaszd ki. Egyébként nem nagy ördöngősség a művelet, ahogy a faliképek megfelelő elrendezése sem. Ha figyelünk a fentiekre, bármely üres falat pillanatok alatt szemet gyönyörködtető művészeti galériává varázsolhatunk például megnyugtató tájképekkel.

A képkeret öltöztet!

Ne felejts el a képkerettel is kalkulálni! Igaz csupán néhány centit ad hozzá általában a festmény vagy a felikép méretéhez, de sokszor ez is kiütközik. Szóval mindig a keretezett kép méretével számolj, ha nem vakrámázott képeket választottál. Ha alkalmi keret az álomod fotókhoz, akkor látogass el a Home&Style webáruházba, ahol kedvedre válogathatsz. Szívből ajánljuk őket. Mi a festoklub.hu webshopban kizárólag festménnyel együtt értékesítünk keretet.

Kép elhelyezése
Csók – Gustav Klimt nyomában eladó akrilfestmény

És még néhány hasznos jótanács, mielőt fúrót ragadnál!

  • Ha több képet helyezel el ugyanazon a falfelületen, érdemes azokat egységes formátumban és stílusban kiválasztani, hogy azok kiegyensúlyozott hatást keltsenek akár egymás mellett is és a dekoráció ne legyen túl sok.
  • Ha nincs elég hely a falon a képeknek, érdemes kisebb keretekben gondolkodni, vagy a képeket összevonni egy nagyobb keretbe. Ha emellett döntesz, akkor szinte biztos, hogy képkeretező fog tudni neked segíteni, ami viszont költségesebb megoldás.
  • Az elhelyezésekor érdemes figyelembe venni a fényviszonyokat is, hogy a képek ne legyenek túl világos vagy túl sötét helyen. Ha szeretnéd megvilágítani a festményt, akkor olvasd el kapcsolódó cikkünket is: Festmény világítási ötletek otthonra
  • A faliképek elrendezésekor játszani lehet a méretükkel, formákkal és színekkel is, hogy a falon vizuálisan érdekes kompozíciót hozzunk létre.
  • Ha a falon több képet is elhelyezünk, akkor érdemes azokat egymással kapcsolatban lévő témák szerint rendezni, így azok együtt egy egészként tudnak hatni.

Az elhelyezésnél figyelni kell a szimmetriára is, hogy azok esztétikusak legyenek, de egy eklektikus lakberendezés részeként az aszimmetrikus elrendezés is nagyon modern hatást tud nyújtani. Ami itt is nagyon fontos és nem csak a festmény készítése közben: a kevesebb több! Dönts, hogy min lesz a hangsúly és ott választhatsz extrább keretek vagy nagy méretű faliképek közül. Ha sok különböző méretű faliképet szeretnél, akkor viszont ez adja majd a koncepció kreatív részét és nem a méret vagy keretek extravaganciája. Ilyenkor akár egyszerű fekete vagy fehér vékony keretben is nagyon jól mutatnak a falra helyezett festmények vagy családi fényképek akár összevisszaságban is. Játssz az elrendezésekkel, minden kép kihelyezhető, csak meg kell találni a módját! Mi legalábbis ezt valljuk!

Kapcsolódó cikk: Milyen képet tegyek ki a nappaliba?

Érdekel, hogy milyen festményeket készítünk? Nézz körül nálunk a webshopban, ahol a már elkészült és megrendelhető akril és olaj festményeket találod! Kérdés esetén pedig keress minket bátran, minden kérdésre szívesen válaszolunk!

Legnépszerűbb festmény témáink: