Barion Pixel

Híres festők nyomában

Téged melyik híres festő inspirál? Talán Klimt, Monet, esetleg Van Gogh vagy talán a kortárs Afremov képei tetszenek? Nézz körül parafrázis festményeink között!

Parafrázis festmények

Ebben a kategóriában parafrázis festményeket találsz, melyeket híres festők képei ihlették. Mindannyiunknak megvannak a kedvenc festői és szívesen kipróbálunk különböző festészeti stílusokat. Mindemellett sosem célunk, hogy tökéletesen vagy tökéletlenül lemásoljuk azokat. Nem is lenne lehetséges, hiszen az anyagaink a festékeink, ecseteink is teljesen mások mint, amivel a nagy művészek alkottak.

Találni fogsz itt Klimt, Van Gogh, Monet és Afremov parafrázis képeket. Minden festményünkben benne van az alkotó vagyis saját stílusunk is, ami hol szembetűnőbb, hol kevésbé. Minden híres festmény hozzáad valamit a tudásunkhoz. Valamikor a technikánk fejlődik, valamikor a látásmódunk. És persze arany igazság, amit Gabi szokott ismételgetni: ” Egy festményt akkor néztünk meg alaposan, ha mi magunk is megfestettük azt! ”  Bizony, ez így van! A festés közben minden alkalommal felfedezünk egy újabb, pici részletet, amit korábban még nem vettünk észre. Nagyon izgalmas folyamat ez. Közben a gondolataink is formálódnak a festményről. Sokszor az általunk is elkészült mű után teljesen más szemmel nézünk egy-egy híres műalkotásra.

Reprodukció vagy parafrázis

A reprodukció ahogy maga a szó jelentése is: egy másolat. Ez lehet valamilyen fotókartonra készült poszter vagy vászonra készült nyomat. Van Gogh műveiből mi is vásároltunk ilyen posztereket, mert nem titkoljuk, nagy rajongói vagyunk. Azt azonban el kell ismerni, hogy egy festmény teljesen más benyomást nyújt. A festék adta vastagság, robosztusság túlszárnyalja a posztereket és a vászon nyomatokat is. Természetesen ha az eredeti mű pontos mására vágyunk, akkor a poszterek nyerik a versenyt. Azonban ha hangulatot szeretnénk teremteni az otthonunkban vagy az irodánkban, akkor mindenképpen érdemes parafrázis festményt választani szerintünk.