Barion Pixel

Ahhoz, hogy az otthonunk tökéletes legyen, nem csak a függönyöknek, ágynemű huzatnak kell szépen összeillenie az ágykerettel, vagy az éjjeliszekrénynek jól kinéznie a szobában. A falakra helyezett képek és festmények ugyanúgy hozzájárulnak az otthonunk hangulatához és stílusához, mint a bútorok vagy a választott színek. Ráadásul, ha a képet szánjuk központi vizuális elemnek a nappaliban, akkor különösen fontos, hogy milyet válasszunk. De vajon milyen szempontok szerint válasszuk ki azokat a műalkotásokat, amelyek megfelelnek a nappali stílusának, és tökéletesen illeszkednek a többi berendezéshez?

Ha bizonytalan vagy abban, hogy hogyan válaszd ki a nappalid falaira a tökéletes képeket, olvasd el ezt a cikket, és nézd meg a javasolt ötleteinket!

Mi az a nappali?

Kezdjük az alapokkal. Mi is pontosan a nappali? Az a helyiség, ahol általában a család összegyűlik, és eltölti az időt együtt. Ez az a hely, ahol tv-t nézünk, beszélgetünk, társasjátékokat játszunk, vagy csak pihenünk és olvasunk egy könyvet. Olykor még dolgozószobaként is funkcionálhat vagy hódolhatunk a hobbijainknak is ebben a helyiségben. Mivel ez az egyik leginkább használt szoba az otthonunkban, fontos, hogy kellemes legyen a légkör, amit megfelelő festményekkel is el lehet érni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő képet a nappaliba?

Az első és legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy milyen stílusban van berendezve a nappalid. Ha a nappalid modern, akkor érdemes olyan alkotásokat választani, amelyek egyszerű, de elegáns vonalvezetéssel rendelkeznek. Ha pedig a nappalid vintage stílusú, akkor a régi képek, plakátok vagy akár antik bútorok kiegészítője lehetnek a berendezésnek.

Fontos, hogy a kép ne legyen túl nagy vagy túl kicsi a nappali falához képest. Ha túl kicsi, elveszik a hatása és elnyújtottá teszi a falat, ha pedig túl nagy, akkor egyáltalán nem lesz arányos a szobában. A műalkotás méreteinek megválasztásakor tehát a fal méreteihez kell igazodni.

Színpompás papagáj akrilfestmény falikép eladó
Színpompás papagáj akril festmény a nappaliban

Ezen kívül fontos figyelembe venni a kép színeit is. A nappaliban általában több szín található, ezért érdemes olyan műalkotást választani, amelyeknek a színei harmonizálnak a szoba többi színével. Választhatunk olyan képet is, amelynek színei a nappali fő színeivel kontrasztban állnak, így hangsúlyosabbá tehetjük a műalkotást. Ilyen esetben a választott kép vagy festmény lesz a nappali központi vizuális eleme, amit megfelelő megvilágítással tovább hansúlyozhatunk.

Egyéb szempontok, amelyeket figyelembe lehet venni a megfelelő kép kiválasztásakor:

  • Hangulat: milyen hangulatot szeretnénk teremteni a nappaliban? Nyugodt, romantikus, élénk vagy merész? Mit szeretsz leginkább csinálni a nappaliban?
    Ha sokszor olvasol, bekuckózol, akkor nézz körül a tájképek, csendéletek között. Sokszor tartasz barátokkal, barátnőkkel beszélgetős, játékos estéket, akkor nézz körül esetleg a portrék között és így tovább tudod erősíteni a nappali hangulatát. 
  • Téma: milyen témát szeretnénk a nappali falán látni? Természet, városkép, absztrakt művészet vagy esetleg egy családi fotó? Ha témát már tudod, akkor a kidolgozással is adhatsz további dinamikát a nappalinak a választásoddal. 
  • Anyag: milyen anyagból készült műalkotást szeretnénk a falra helyezni? Vászon, papír, fa, fém vagy esetleg üveg? Az anyag választásakor mindenképpen vedd figyelembe a már kiválasztott lakberendezési tárgyak anyagait. 

Extra tipp: nem kell feltétlenül egyetlen festmény kiválasztásán törnöd a fejed. Sokszor nagyon jól mutat, ha páratlan számú képet helyezünk ki, nem szabályosan és különböző méretekben. A képek elrendezése a falon című cikkünkben további ötleteket is olvashatsz az elrendezési módokról. 

Ötletek a nappalid falára

Ha további inspirációra van szükséged, íme néhány ötlet a nappalid falára való képek kiválasztásához:

  1. Absztrakt művészet: Ha a nappalid modern stílusú, akkor az absztrakt művészet tökéletes választás lehet a falra. A színes, geometrikus minták dinamikussá és érdekessé tehetik a szobát.
  2. Családi fotók: Ha szeretnél személyesebb hangulatot teremteni a nappaliban, válassz családi fotókat a falra. Keress olyan képeket, amelyeknek a színei harmonizálnak a nappalid színeivel.
  3. Virágok és növények: A virágos festmények és növény mintázatok mindig jó választások a falra. A természetes szépségükkel feldobják a szobát, és kellemes hangulatot teremtenek.
  4. Vintage plakátok: Ha a nappalid vintage stílusú, akkor keress régi plakátokat a falra. Lehetnek régi filmek, koncertek vagy utazási célpontok plakátjai is, amelyek különleges hangulatot adnak a nappalinak.
  5. Városképek: Ha szereted az utazást és az építészetet, akkor a városképek remek választások lehetnek a nappalid falára. Keress olyan festményeket, amelyek bemutatják a világ különböző városainak látványosságait.

Mit tegyek, ha nem vagyok biztos a kép kiválasztásában?

Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen képet válassz, akkor se ess kétségbe! Webshopunkban az egyes festményeknél enteriőr fotókat is megtekinthetsz. Ez segíthet elképzelni, hogy nálad, hogyan mutatna a kiválasztott kép a falon. 

Vagy például vannak olyan weboldalak, amelyek segítenek a döntésben. Keresd ezeket az oldalakat a “wallpaper” kulcsszó segítségével. Ha találsz egy olyan képet, amely tetszik, de mégsem biztos vagy benne, hogy passzol a nappalid stílusához, akkor kipróbálhatod a “mockup” oldalakat, ahol különböző stílusú szobákhoz lehet virtuálisan berendezni a kiválasztott képet. Ezután már könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb választás.

Elsőre úgy tűnhet, hogy, a kép kiválasztása a nappaliba nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a szobának a stílusához, hangulatához és színeihez is kell illeszkednie. Azonban, ha követed az előbbiekben leírt tanácsainkat, és figyelsz a szempontokra, akkor hamar megtalálhatod a megfelelő festményt te is a nappalidba! 

Amennyiben további kérdésed merült fel vagy segítségre lenne szükséged a választásban, keress minket elérhetőségeinken! Szívesen segítünk!

Inspirálódj tovább Art&Home blogunkon: