Barion Pixel

A kompresszorok a köztudatban sűrített levegő előállítására alkalmas eszközökként élnek. Ez valóban igaz, ugyanakkor az már egészen más kérdés, hogy ezt a produktumot milyen formában és hol alkalmazzák. A skála egészen szélesnek mondható és kreatív feladatok is megtalálhatók rajta.

Egyértelmű irányok

A kompresszorok viszonylag régóta velünk vannak, bár mai típusaik közvetlen elődei nem is olyan hosszú ideje bukkantak fel a piacon. A fejlődés ezidáig is folyamatos volt, mely elsősorban az eszközökben alkalmazott technológiát és a működési elvet érintette. Ezekből sok különböző tűnt fel majd tűnt el az évek során, mára pedig lényegében két típus képes kiszolgálni minden felhasználói igényt. Tekintve, hogy a kompresszor feladata mennyire célzott, ez talán nem is meglepő.

A forgalmazók kínálatát mára a csavarkompresszor, illetve a dugattyús kompresszor termékcsaládok képezik. Bár minden kompresszor ugyanarra a munkára képes, kisebb-nagyobb különbségek mégis találhatók az egyes típusok között, akár egy kategórián belül is. Egyezményesen azt mondhatjuk el, hogy míg a csavarkompresszor inkább az ipari szektorban kerül alkalmazásra, addig egy dugattyús kompresszor sokkal inkább a kisebb volumenű felhasználók, háztartások és hobbisták ideális eszköze lehet.

Egyszerűen és hatékonyan

A dugattyús kompresszor egyik leglényegesebb tulajdonsága a működési elv. Ez esetben a készülék egy vagy két dugattyúval üzemel, melyek hajtásáért elektromos vagy robbanómotor felel. Ez a technológia pedig a gyakoribb túlhevülés okán csak kisebb teljesítményt tesz lehetővé. Ez azonban tudatos tervezés eredménye, hiszen ez a fajta struktúra és működés teszi kifejezetten költséghatékonnyá és minimális karbantartási költségek igénylő eszközzé a dugattyús kompresszort.

Ez egyben meg is indokolja, hogy ezek az eszközök miért éppen a hobbi- és barkács felhasználók számára ideálisak. Az azonban a dugattyús kompresszor esetén igaz, hogy az általa előállított sűrített levegő számos különböző területen alkalmazható. Az evidens megoldások mellett léteznek ugyanis kevésbé közismert, mégis hatékonyan megvalósítható feladatok, melyekhez egy ilyen kompresszor kiváló támogatást nyújthat. Ide sorolhatók az olyan kreatívabb tevékenységek is, mint pl. a festés.

Hasznos kiegészítők

A legtöbb kompresszor nagy előnye, hogy számos különféle alkatrész és kiegészítő szerezhető be hozzá, melyek utólag is lehetővé teszik az elvégezhető feladatok palettájának bővítését. Ennek megfelelően egy dugattyús kompresszor például egyszerűen ellátható egy tartályos szórófejjel, akár több különböző méretben, mellyel akár nagyobb felületek festése is megoldható, de kreatív elképzelések megvalósítására is alkalmas lehet.

Sokan talán nem is gondolnák, hogy egy ilyen egyszerű eszköz mennyire sokszínű területeken nyújthat támogatást. A megfelelő teljesítményű, méretű és specifikációjú dugattyús kompresszor azonban akár a legfinomabb festési, akár művészeti munkákhoz is használható. Ez pedig rögtön meg is cáfolja azt az elképzelést, mely szerint egy ilyen eszköz csak piszkos, olajos műhelyekben fordulhat elő. A megfelelő eszköz felkutatása után ugyanis az elérhető lehetőségek skálája jóval szélesebb, mint hinnénk.

Kompresszor kiegészítők

További hasznos ötletekért olvass tovább blogunkon:

Lávalámpa trendek

Tároló szekrény – a rendszer minden közegben