Barion Pixel

Csontváry Kosztka Tivadar a napút festője, ahogy önmagát nevezte, egyedülálló módon alkotott. Élete és munkássága teli van érdekességekkel. Te mennyire ismered ezeket a momentumokat? 

Idén a festő születésének 170 éves évfordulójának alkalmából kiállítás sorozatot rendeznek. Jelenleg a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg a 40 művet bemutató tárlat, ami augusztus végén Pécsre költözik. Már láttad esetleg a csodálatos kiállítást és mindent tudsz a kedvenc festődről? Akkor tedd próbára tudásodat kvíz játékunk kérdéseivel, amire a választ kapásból csak a legnagyobb rajongók ismerik! 

A helyes válaszokat a kvíz végén megtalálod, de ne csalj! Minden kérdés után egy kis segítséget is írtunk, ami akár megtévesztő is lehet. Figyelmesen olvasd el őket:

1.

Tudod mi volt Csontváry polgári foglalkozása?

Segítségül: Híres a festőművészről az a történet, hogy a munka közben egy rövid időre leült pihenni és egy vény hátuljára festett ökrös szekeret, amikor a főnöke meglátta az alkotást, felkiáltott: “ Hisz maga festőnek született! “

2. 

Melyik festményét tartotta Csontváry a saját főművének, mi a címe?

Segítségül: A festményt Rockenbauer Pál a híres utazó és az Országos Kéktúra nagykövete is méltatta a festmény értékeit:

És megfestette a világnak méreteiben egyik legnagyobb, saját, mindinkább befelé forduló értékítéletében pedig a világ legnagyobb festményét, melynek bizarrnak tetsző, addig sohasem látott színei annyi vitára és gúnyra adtak alkalmat itthon. Pedig ezek a színek ott vannak a Libanon rózsásba látszó hegyláncán, az alkonyat felé kocogó Napnak az égre varázsolt színjátékában. “

Csontváry Naptemplom Baalbekben

3. 

Hol ábrázolja Csontváry festményén a Mária kútját?

Az alkotás 1908-ban készült el, melynek szélessége több mint 5 méter.

Csontváry Kosztka Tivadar - Mária kútja festmény

Forrás: https://mek.oszk.hu/01300/01368/html/

4.

Igaz lehet-e, hogy bal kézzel festett Csontváry?

Segíthet eldönteni a festőművész önarckép festménye, amit tükörből festett meg. Csak figyeld meg jól!

Csontváry Kosztka Tivadar - Önarckép
Csontváry Kosztka Tivadar – Önarckép

Forrás: Wikipédia

5. 

Melyik híres festővel született egy évben Csontváry?

Segítségül: A festőművész 1853. július 5-én született Kisszebenben. De melyik híres impresszionista festő született ugyanebben az évben a holland Zundert városában? 

Van Gogh önarckép

6.

Ki vásárolta fel Csontváry festményeit a művész halála után?

Itt annyit elárulhatunk neked segítségül, hogy híres építész volt, aki éppen műtermet keresett a környéken. 

7.

Melyik kerületben található Budapesten a Csontváry utca?

A festőzseni rajongójaként biztosan nem hagynád ki, hogy az utca táblával fotózkodj. Nos annyit elárulhatunk, hogy a Bókay-kert közelében lévő lakótelepen kell keresned és nem a történelmi városnegyedben.

8.

Hol található a Csontváry Múzeum?

Ne tévesszen meg, hogy jelenleg a 170 éves évforduló tiszteletére a Budapesten a Szépművészeti Múzeumben időszakos tárlat tekinthető meg. Az állandó Csontváry Múzeum egy másik városunk belvárosában van, aminek a felkeresése a festő minden rajongójának szinte kötelező.

9.

Először kiknek akarta elárverezni a festő családja a festményeket?

A festő halálát követően a család lomtalanított a lakásában és a jó minőségű belga vásznakat anyagárban akarták eladni. Na de kiknek és milyen célra szánták az alkotásokat?

10.

Hol bérelt műtermet Csontváry Budapesten?

A Budai ingatlan padlástéri műtermében, a festő előtt Gárdonyi Géza is dolgozott és a híres kávéház is megvan még az aljában. Melyik épület lesz ez itt?

Hadik ház

Most pedig nézzük a helyes válaszokat! 

Ugye nem lestél a kvíz kitöltése közben és a legjobb tudásod szerint válaszoltál? Itt következnek a válaszok:

  1. kvíz válasz: Polgári foglalkozását tekintve gyógyszerész volt és egy patikában dolgozott.
  2. kvíz válasz: Saját főművének a Naptemplom Baalbekben című festményét tartotta. 
  3. kvíz válasz: Mária kútja Nazaretben a festmény teljes címe, tehát Nazaretben ábrázolja a Mária kútját a művész.
  4. kvíz válasz: Hogy balkezes volt-e Csontváry? Hát nem. Az önarcképet tükörből festette, ezért terjedt el ez a téves állítás, de nem bal kézzel festett.
  5. kvíz válasz: Vincent Van Gogh impresszionista festőművésszel született egy évben Csontváry.
  6. kvíz válasz: Gerlóczy Gedeon fiatal építészként vásárolta fel a Csontváry festményeket, mert megtetszettek neki a képek. 
  7. kvíz válasz:  A Csontváry utcát Budapesten a 18. kerületben találod. 
  8. kvíz válasz: Pécs városa ad otthont az állandó Csontváry Múzeumnak. 
  9. kvíz válasz: Fuvarosok akarták megvásárolni először a festményeket a művész halála után anyagárban, hogy kocsi ponyvát varjanak belőle.  
  10. kvíz válasz: Csontváry budapesti műterme a Bartók Béla úti ingatlan padlásterén volt. Ezt ma Hadik Házként emlegetjük és a Bartók Béla 33-36. szám alatt található. 

Ugye ez volt a legjobb a napi kvízek között vagy reméljük, hogy legalább jól szórakoztál a kvíz játék kitöltése alatt. Ha van kedved, akkor tedd próbára a tudásod a Ki festette? műveltségi kvíz kérdések megválaszolásával is! Kvízek még – >

Ha szeretnél egy szép tájképet a faladra, akkor válogass webshopunkban a tájkép festmények között.