Barion Pixel

Ha körbenézel a lakásban nagy valószínűséggel nálad is van már kép a falakon valahol. Emlékszel, hogy választottad ki? Ha beleszerettél a témába első látásra, akkor könnyű dolgod volt. 🙂 Azonban, ha egy üres falat szeretnél feldobni valamilyen képpel vagy dekorációval, akkor kicsit más a helyzet… Pár támpontot szeretnénk most adni, hogy a képválasztásodat nem bánd meg és hosszasan örömödet leld a kiválasztott képben.

A jól kiválasztott falikép, az amit imádni fogsz! Szeretünk impulzívan vásárolni, főleg a hölgyek, de van pár méricskélős, átgondolós rész, amit nem érdemes megsporólni.

Mekkora falidekort szeretnél?

Essünk túl rajta: mérd le a szabad falfelületet, majd képzeld el, hogy kb. mekkora felületet szeretnél lefedni a képpel és ezt is mérd le. Így lesz egy képméreted, ami fontos lesz a rendelésnél, hogy ne vásárolj túl nagy vagy túl kisméretű képet. A webshopok többségében enteriőrbe helyezett fotókat is láthatsz a képekről, de mindig nézd meg a leírásban szereplő méretet és azt vedd alapul a választásnál. 

Keret vagy nem keret? 

A faliképet a keret mindig öltözteti, ad neki egy kis pluszt, de az is tény, hogy nem mindenhová illik és egy kicsit meg is dobja a költségeket. Ha feszített vászonban gondolkodsz, akkor azt keret nélkül is kiakasztathatod a faladra, vagyis nem szükséges bekeretezni, de ha később mégis szeretnéd, akkor nem lesz akadálya. 

A keretek választék biztos nem szab határt az elképzeléseidnek. Egy ügyes keretező szinte bármilyen keretbe be tudja foglalni a kiválasztott képedet. Jó tanács, hogy a képet mindenképpen vidd magaddal a keret kiválasztásához. A helyszínen a kép színeihez, témájához  tudod választani az illő keretet. Érdemes a környezetet is figyelembe venned, ahová a kép kerül. Ha nagyon meghatározó, egységes design uralkodik az otthonodban, akkor bizony a keret is ezeket a stílusjegyeket kell, hogy viselje. 

Falikép témája

Imádod a kiscicákat? A saját szobádba tökéletes választás lehet, de a nappaliba ne válaszd, ha család többi tagja nem feltétlenül lelkesedik a macskákért. Nappaliba, előszobába érdemesebb olyan témát választani, amivel a család minden tagja együtt tud élni és nem zavarja a pihenésüket, otthoni feltöltődésüket. Esetleg jó móka lehet, ha közösen választjátok ki ezekre a falakra képeket. Közös nevezőre hozhatja az eltérő ízlést vagy elképzelést, ha absztrakt vagy modern képet választotok, ami színeiben mindenkinek tetszik és a lakásba is passzol. 

Festmény vagy nyomtatott nyomat legyen?

Jó hír, hogy más festővászonra is tudnak nyomtatni, de valljuk be, hogy azért az csak egy nyomtatás marad. Az igazi, kézzel készült festményeknek “súlya” van, érezni rajta az egyediséget, az anyagot. Teljesen más érzetet kelt a falon mint egy tömeggyártott nyomat. 

A festmények időtállóbbak, mert elkészültük után felületkezelést kapnak. Így portalanítani is lehetséges őket, míg a nyomatok kevésbé bírják a “takarítást”.

Ha igazi festményt választasz és szeretnéd méginkáb élvezni, érdemes lehet megvilágítani. Ma már pár spot lámpával vagy LED világítással egyszerűen megoldható és az így megvilágított festmény a lakás ékszerévé válhat. 

Van egy másik egyedi megoldás, bár kissé fáradságosabb kivitelezést igényel, de megéri, ha szereted a rusztikus megoldásokat. Belső falakon is alkalmazhatók dekorkövek, amit egyszerűen sziloplaszttal tudsz rögzíteni a falra. Ha ilyen fali burkolatot választasz, akkor képzeld el, hogy kihagyod a kép méretét a kövek felrakásánál és az így létrejött “ablakba” illeszted a kiválasztott képet. Ezzel a módszerrel garantáltan új külsőt adsz a falnak és csodás enteriőrt hozhatsz létre. A DYJ dekorkövek nagy választékban kaphatók és pár m2-re elegendő mennyiséget is tudsz vásárolni. 

Plusz egy érv, ami megment, ha nehezen döntesz

A faliképek szerencsére tetszés szerint cserélgethetők. Nem olyan hosszú távú elköteleződést jelent a kiválasztásuk, mint mondjuk egy falszín kiválasztása, amikor festéket vásárolsz. Személy szerint nagyon szeretem cserélgetni a képeket a falon, attól függően, hogy éppen milyen hangulatom van, vagy akár évszak, ünnepek szerint is. 

Ha nagyon megtetszik egy kép, akkor annak biztosan találsz helyet, alkalmat az otthonodban! 😉