Barion Pixel

Gustav Klimt múzeum és festmények hazánkban nem található állandó tárlat keretében, de a festményei közül egyet-kettőt egyszer látni kell élőben. A festőművészet iránt nyitottaknak mindenképpen. És nem csak azoknak, akik a szecessziós stílus kedvelői. Szerintünk a legtöbb irányzat rajongói találnak az osztrák festőművész képein olyan magával ragadó részletet, ami lenyűgözően hat. És ehhez csak Bécsig kell utazni. A Klimt rajongóknak pedig érdemes ellátogatni a festői Attersee partjára is, ahol egy aprócska ékszerdoboz – Gustav Klimt múzeum is található, de erről egy másik cikkünkben beszámolunk: Az Attrersee partján Klimt nyaralóhelyén jártunk

Klimt ábrázolási módja semmihez nem fogható

Az 1862-ben született Gustav Klimt számos festménye és egyedi látásmódja egyébként ma is sokak számára aktuális lehet. A festő ugyanis nem állt be a sorba. Annak ellenére, hogy az általa készített képeket kezdetben az akkori akadémia nem tekintette művészi alkotásnak, ez őt egyáltalán nem tántorította el attól, hogy fessen. Inkább maga alakította ki a saját művészetét. Úgy festett, ahogy jónak látta: szabadon, csak az alkotásnak élve. Igaz, a karrierje során nem egyszer keveredett konfliktusba, mégis azt mondjuk, a lázadása, a saját látásmódja mellett történő kitartással óriási értéket teremtett. 

És ez talán ma is sokakat biztathat arra, hogy tartsanak ki a véleményük mellett. Gustav Klimt festményeit talán így is érdemes szemlélni… Akár élőben. Merthogy néhány alkotás egészen elérhető közelségben van Magyarországhoz. A két szerelmes mezőn való ölelkezését ábrázoló titokzatos alkotás, “A csók” például a bécsi Belvedere Kastélyban látható. Ami egyébként Gustav Klimt festményei közül talán az egyik leghíresebb. 

A Csók - Gustav Klimt parafrázis

Létezik Gustav Klimt Múzeum?

Sokan talán A Csók miatt a Belvedere tárlatot Gustav Klimt múzeumnak is nevezik. A Belvedere Klimt tárlatról a múzeum oldalán németül és angolul olvaszhatunk információkat.

Aztán ott “Az élet fája” című alkotás. Ez egy három darabból álló mozaik, ami 1905-ben egy műpártoló bankár megrendelésére készült. A kép egyik részlete “A várakozás”. Ez egy női alakot ábrázol. A második “Az élet fája”, amin egy örvénylő életfa látható. A harmadik részlet pedig “Az ölelés”. Ezen “A csókhoz” hasonlóan szintén egy ölelkező párt látni. Az alkotáson egyebek mellett kerámia, zománc és féldrágakövek is feltűnnek – a jellegzetes arany szín mellett. A mű ugyancsak Bécsben látható, méghozzá a MAK-ban (Museum of Applied Arts). 

A hölgy aranyban a valaha értékesített portrék egyik legdrágább darabja…

De ne feledjük az osztrákok Mona Lisa-jaként is becézett “Hölgy aranyban” (Adéle Bloch-Bauer I.) című alkotást se. Sőt… Ez az, amit A Csók után igazán ki kell emelnünk. A festmény a valaha értékesített portrék egyik legdrágább darabja. A képen Adéle Bloch-Bauer, egy híres bécsi szalon háziasszonya látható. A festményt férje, Ferdinand Bloch-Bauer, a korszak egyik legjelentősebb művészeti mecénása, cseh cukormágnás rendelte meg Klimt-től. A mű kezdetben Bloch-Bauer Klimt-galériájában volt látható, aztán amikor 1938-ban a nácik annektálták Ausztriát és Ferdinand Block-Bauer Prágába szökött, a festményt elrabolták. Az osztrák állam 1941-ben visszaszerezte és a Belvedere Galériába állította ki. Majd 1945-ben, Ferdinand halála után a hagyaték a rokonokra szállt. Elvben. Maria Altmann, a hivatalos örökös ugyanis pereskedéssel volt kénytelen visszaszerezni a képet az osztrák kormánytól. Minderről egyébként három dokumentumfilm és egy játékfilm is készült. Ez utóbbit, a “Hölgy aranyban” című mozifilmet 2015-ben mutatták be. Ha még nem láttad, talán érdemes megnézned, nekünk nagyon tetszett.

A mozaikfestészeti stílusban megalkotott “Hölgy aranyban” című festmény, a Klimt Arany-korszakának utolsó darabjaként készült portré jelenleg Ronald Lauder birtokában van, aki 2006-ban vásárolta meg 135 millió dollárért. A kép az ő privát múzeumában, Manhattanben található. Az alkotás párja, a másik Adéle-portré hasonlóan lélegzetelállító mű. Ezt is ajánljuk a figyelmedbe. 

Akárcsak a “Hölgy legyezővel” című alkotást. Már csak azért is, mert nem kell érte sokat utazni. Klimt japán kultúra inspirálta festménye a bécsi Leopold Múzeumban ma is megtekinthető. A kép amúgy egyebek mellett azért is érdekes, mert a művész a festményen látható hölgyet először meztelenül festette meg. Majd később “öltöztette” fel… 

Szóval amennyiben érdeklődsz Klimt művészete iránt és élőben is megtekintenéd néhány művét, Bécsben ezt megteheted. Szerintünk érdemes. Akárcsak körbenézni a mi galériánkban. Számos remek festmény közül választhatsz, amiket természetesen házhoz is szállítunk. Kérdéseiddel pedig keress minket bátran!

Rendelhető Klimt parafrázisok a Festőklub webshopban:

A CsókHíres festők nyomában – parafrázisok

Csók Gustav Klimt nyomában akrilfestmény
A Csók parafrázis – Rajczi József
Csók parafrázis - Gustav Klimt nyomában - keretben
A Csók parafráfzis – Tajthy Gabriella