Barion Pixel

Az Attersee felső Ausztriában egy festői alpesi tó, ahol Glustav Klimt rendszeresen nyaralását töltötte. Mi igazából véletlenül keveredtünk ide. Tirolba indultunk nyaralni, túrázni, amikor úgy döntöttünk, hogy egy nappal hamarabb felkerekedünk és útközben megszállunk valahol. Az úton szakadt az eső. Nem is igazán láttuk, hogy milyen tájak mellett haladunk el, csak az útmenti táblákat olvasgattuk. Egyszercsak ismétlődően Gustav Klimt múzeum táblák mellett haladtunk el és persze több se kellett, hogy letérjünk szállást keresni. Imádjuk Klimtet és szakadó esőben nem is lett volna jobb program ennél, amit útközben találhattunk.

Klimt kertje az Attersee partján

Gustav Klimt múzeum pici kincses doboz az Attersee partján

Klimt mindenki számára ismert festő. Valaki rajong ért valaki kevésbé, de biztosan emlékszik valamelyik festményére. Emlékszem egyszer egy barátnőmnek meséltem nagy örömmel az Attersee partján tett látogatásunkról, amire csak annyit reagál: „Klimt? Jaj igen, tudom, a törött nyakú nők… „ Hát ilyen megvilágításban és sosem gondoltam Klimt festményeire, de tudta kiről beszélek.

Az Attersee Klimt múzeumban azonban más arcát, korszakát ismerhetjük meg a festőnek. Itt nem találunk női portrékat, ahogy azt Bécsben vagy más nagy híres múzeumokban megszokhattuk Klimttől. A kis alapterületű múzeumben a festő nyaralásai alkalmával festett képeket találjuk, melyek rendhagyó módon tájképek és virágos festmények a maga aranyozós stílusában.

A múzeum bejáratánál egy kedves magyar hölgy fogadott minket a jegypénztárban, aki egyben el is mesélte nekünk a múzeum történetét és elárulta merre találjuk a házat, ahol Klimt annak idején nyaralt. A tárlat mindössze két szoba, de annál gazdagabb anyaggal. Írott anyagok, korabeli fényképek is színesítik az interaktív kiállítást a festmények mellett.

Virágos festmények és tájképek Klimt ecsete nyomán

Az Attersee gyönyörű! Klimt imádta ezt a helyet, nem is igazán ment máshová nyaralni. Amikor ide érkezett nyaralni, nem igazán akart dolgozni, de nem tudta megállni, hogy az itt töltött idő alatt ne vegyen ecsetet a kezébe, viszont más témákat ragadott meg. Kerteket, tájakat és csodás virágokat festett.

A múzeum mellett egy kisebb kert található, ahol magas ágyásokba minden évben beültetik azokat a virágokat, melyeket Klimt előszeretettel festett. A virágok mellett az ágyások falán és táblákon nyomtatot festmény részleteket is találunk, jelezve, hogy az egyes virágokat Klimt hogyan ábrázolta.

A múzeum teraszán ihatunk egy finom kávét, megkóstolhatjuk Klimt kedvenc süteményét, majd a közeli kikötőben hajóra is szállhatunk. Érdemes e sétahajóra befizetni, mert a házat, ahol Klimt nyaralt, csak hajóról tudjuk megtekinteni. A tavat gyalogosan vagy autóval megkerülve az utcáról nem lehet sajnos rálátni a házra a magas kerítéstől és a fáktól.

Klimt Zentrum hivatalos weboldala, ahol magyar nyelven is olvashatunk információkat: https://www.klimt-am-attersee.at/hu/

Ha érdekel, hogy hol láthatsz további Klimt festményeket élőben, akkor érdemes elolvasnod kapcsolódó: Gustav Klimt múzeum körkép cikkünket is.

Érdemes az Attersee-t választani nyaralás célból vagy tranzit szállásként és felkeresni a Klimt múzeumot. A cikkhez csatolt fotók saját készítésű képek, melyek 2019. nyarán készültek.

Festőklub tipp: Ha igazi “Klimt-es nyaralást szeretnél, akkor tervez be egy pár napos bécsi megállót is! 😉

Rendelhető Klimt parafrázisok a Festőklub webshopban:

A CsókHíres festők nyomában – parafrázisok

További múzeumkörkép témájú cikkeink:

Hieronymus Bosch a pokol festője

Szinyei Merse Pál Kiállításon jártunk

Gustav Klimt múzeum körkép – Képek a szomszédban

Henri Matisse a Gondolatok színe kiállításon jártunk