Barion Pixel

Egy jól kialakított festmény világítás izgalmas fókuszba tudja helyezni a faliképet. Néhány szabályt követve otthon is kialakíthatod.

Bizonyára már te is átestél azon a hűha élményen, amikor egy múzeumben, esetleg egy időszakos kiállításon megpillantottad azt a tökéletesen megvilágított festményt, amit korábban csak fotón láttál. Ezért a felfedezés élményért megyünk múzeumba, mert a képek élőben sokkal szebbek, mint fotókon. Élénk, tündöklő színekre vágyunk vagy éppen a műalkotás leagróbb részleteinek felfedezésére? Mindkettőnél nagy szerepe van a világításnak. Ha láttál már például igazi Monet, Van Gogh vagy Munkácsy, esetleg Szinyei képet élőben, akkor tudod mire gondolunk. 

Megvilágítás alap tudnivalók

Mielőtt kiválasztanánk a lámpát vegyünk végig néhány alapszabályt, ne nyúljunk mellé a vásárlásnál. Otthonra tervezünk ugyan és nem múzeumba, de azért jó, ha az alapokat betartjuk, mert így szebb lesz a végeredmény vagyis nem csak a lámpa a lényeg.

Fényerő meghatározása

Ahogy a festmények tisztítása cikkünkben is a festék típusával kezdtünk, itt a megvilágításnál is fontos szerepet kap, hogy pontosan milyen festékkel készült a képünk. Ugyanis az olajfestékkel készült festményeket nagyobb fényerővel, körülbelül 200 lux fényerővel világítjuk meg, míg a papírra készült rajzokat és akvarell festményeket pedig kisebb, kb. 50 fényerővel. A akrilfestményeket az olajaképekhez tartozó fényerőhöz közelítjük 150 lux körül. Természetesen beltéri megvilágításról lesz szó és nem reflektor fényben gondolkodunk. Ha otthon hajszálra nem is tartjuk be pontosan, azért nagyságrendileg érdemes közelíteni hozzá. 

A világítás szöge

A felesleges árnyékok megzavarják a látványt. Ha egy picit előre tervezünk, akkor a kellemetlen árnyékokat kiküszöbölhetjük. Először is vizsgáljuk meg a festményt. Található-e előtte üveglap, esetleg valamilyen más plexi, esetleg tükröződésmentes lap? Ha üveglap van a kép előtt az több szempontból sem szerencsés. Így a szemből történő megvilágítás esélytelen tükröződés nélkül. Üveglap esetén érdemes lehet átgondolni az újrakeretezést is. Az olajfestmények esetében a fényes lakkréteg okozhat még tükröződést szemből történő megvilágítás esetén. Ha ilyen festményünk van, akkor válasszunk mennyezeti fényforrást inkább a kép elé forduló képmegvilágító fali lámpa helyett. 

Szerencsére az alkotók gyakran gondolnak erre és sokszor matt, selyemfényű lakkokat használnak. Ezeket minden gond nélkül, bátran megvilágíthatjuk szemből vagyis a képmegvilágító fali lámpa is tökéletes választás lesz. 

Rejtett világítás

Kevés lakásban mutat jól egy modern, széles lámpa a festmény felett. Igaz általában ezekkel lehet a legszebben megvilágítani egy festményt, de van más lehetőségünk is. Mennyezeti spotlámpákkal is szépen ki lehet alakítani a világítást. Amikor spotlámpát választunk legyen szempont, a fordíthatóság, billenthetők legyenek az egyes izzók. Az izzóknak ne legyen búrája, ez nagyon fontos.

Ledes, spot lámpás festmény világítás
Festmény: Cseresznyevirág

Egész nyugodtan választhatunk LED szalag vagy LED lámpákat is. Kapható melegfényű és hideg fényű lámpa LED, illetve hagyományos izzóval is. A festményekhez választott, általában LED izzó inkább hideg fényű legyen. A melegfényű izzók sárgás fénye elviheti a kép tündöklő színeit más irányba. 

A nappalikban a világítás általában meleg fényű, de emelett, ha a kép fali világítására hideg fényt használunk, akkor egy üde színfoltot ad majd a nappalinak.

Ellenfények és árnyékok

A festményt érdemes úgy elhelyezni, hogy semmiképpen sem süssön rá a nap mondjuk egy közeli ablakból vagy ne érje más digitális eszközök fénye. Tehát ne helyezzük el ablakkal, TV-vel, monitorral szemben, de az sem szerencsés, ha oldalról éri rendszeresen a festményt a fény. Ez azért fontos, mert a tűző nap és az UV fény, esetleg az infra sugárzás károsíthatja a képet. Ezen felül pedig egy nagyobb, direkt fényerőt másképpen nyel el a kép, pontosabban az egyes színek másként nyelik el, illetve verik vissza. A tökéletes élvezhetőségért biztosítsuk az optimális és állandó fényerőt. Azt talán szükségtelen mondanunk, hogy a nap fénye és a digitális eszközök fénye nem állandó. Vagyis a nap folyamán mozogni fog és este pedig kevésbé számíthatunk már rá.  Az alábbi képen mutatjuk a rossz példát…

Festmények megvilágítása, árnyékok

Vegyük figyelembe a keretet is. Ha nagyobb, szélesebb keretbe van süllyesztve a festményünk, akkor a keret is vethet árnyékot. Ilyen esetben mérjük ki, próbáljuk ki a mennyezeti lámpák elhelyezését és a dönthető izzókkal állítsuk be optimális fény beesési szöggel, ahogy nem vetül a keret külső ívére csak a képre. Itt egy kicsit állítgatni szükséges a lámpákat, de megéri.  

Sokszor a kültéri lámpa is szóba kerül, mert mint kiegészítők, design elemként jól mutatnak beltéren is. Azonban ezeket festmények megvilágítására ne válaszd. Általában kovácsoltvas, üveges búrákkal rendelkeznek, így a fénykibocsátásuk alkalmatlan a képek szép megvilágítására. Hasonlóképpen a búrák miatt és az alacsonyan törénő elhelyezés miatt az asztali lámpákat is vessük el,

Ha nincs ötleted merre indulj el lámpákat választani, akkor szívből ajánljuk neked a https://www.biano.hu/ webshopot, ahol nagyon sok féle világítási megoldást találsz és a kiválasztott lámpa online is megrendelhető. 

Elhelyezés

Azt már átbeszéltük, miként kerüljük azokat a falakat, ahol az ablakból vagy egyéb eszközökről rávetülhet a direkt fény. Azonban lakberendezés szempontból is érdemes átgondolni az elhelyezést. Próbáljuk meg elengedni a berögzült kanapé fölé, franciaágy fölé típusú elhelyezést. 

Például, ha önállóan függeszted ki a festményt, azzal tovább fokozhatod a hatást. Ha van egy szabad falrész, ahol teljesen önállóan függhet a megvilágított festményed vagyis nincs alátolva egy kis szekrényke sem. Sokkal elegánsabb mintha a kanapé felett lógna és megtekinteni, alaposan szemügyre venni is sokkal kényelmesebb. 

Illesztheted például egy olvasósarok falára is. Remekül feldobja majd a hangulatot, amit a kedvenc könyved társaságában töltesz. 

Csendélet festmény olvasósarokban
Festmény: Margaréta virágos csendélet

Ha tetszettek a cikkben szereplő festmények, nézz körül a shopban a virágos festmények között!

Olvasd el további hasonló témájú cikkeinket: