Barion Pixel

Mi az, ami nem maradhat ki egy mediterrán stílusban berendezett nappaliból? Elsőre a legtöbben a bútorokon, a fal színén kezdenek el gondolkodni, pedig az apró részletek azok, amik igazán megadják a kívánt életérzést. Olvasd el cikkünket, ha te is a mediterrán hangulat rajngója vagy!

A mediterrán stílus esetében mondjuk a dél-olaszországi romantika.

Lehet sárga a fal, rusztikus a bútor, az asztal… Ha a kiegészítők nem mediterrán stílusúak, az érzés sem lesz mediterrán. És ez fordítva is igaz. Egy fehér fal esetén ugyais könnyen varázsolható letisztult formájú bútorokkal berendezett lakásból is mediterrán hangulatú. Csupán jól kell megválasztani a kiegészítőket.

Gondolj csak bele: alapjában véve mennyire letisztult egy olasz enteriőr, a melegséget a kiegészítők adják meg.

Például a hangulatos festmények, tájképek. Vagy régies dísztárgyak, textíliák.

Persze ez nem csak az olasz vidékek, például a Toszkán dombok közötti falvak stílusában van így. Éppúgy jellemző ez a görög lakberendezésre, mint a spanyolra. Annyi különbséggel, hogy a kiegészítőkön feltűnt motívumok és színek valamelyest eltérőek. Illetve előfordul, ahol egyes elemekből az egyiknél több van, míg máshol kevesebb. 

Napraforgó akrilfestméyn, falikép - Bagoly
Napraforgók

Mediterrán hangulat és színek országonként eltérőek

Az olaszok és a spanyolok például sok-sok festménnyel, művészi értékkel bíró dísszel dekorálnak. Jellemzően olyanokkal, amikben dominálnak a dinamikus színek. Sárga, piros, barna… Minden, ami melegséget áraszt – meg persze jobb kedvre derít. A mediterrán országok lakóira jellemző pozitív életszemlélet a lakberendezési stílusukban is megnyilvánul. Így nem meglepő az se, ha a díszítő elemek, így a festmények – sokszor tájképek – is vidám hangulatúak. 

levendulamező eladó olajfestmény
Levendulamező olajfestmény

Egyébként ez utóbbi jellemző nem csak az olasz, a görög és a spanyol irányzatban van jelen. A provance-i stílusú lakásokban is központi szerepe van a festményeknek. Viszont itt már nem kimondottan az élénk színek dominálnak. Inkább a pasztell árnyalatok, a visszafogott sárga, zöld, lila és kék.

Ugyanakkor – ahogy a többi mediterrán irányzatnál – a rusztikus hatás is erős. Vagyis ha régiesnek tűnik egy kiegészítő elem, egy festmény, az sokat hozzátesz az elérni kívánt hangulathoz, a mediterrán életérzéshez. Vagy az úgymond vidéki stílushoz. Az olyan enteriőrhöz, amit mindenki úgy képzel el, mint a nyugalom szigete.

Mediterrán hangulat hazai elemekkel vegyítve

Ha te is hasonló stílusú belső tér kialakításán gondolkodsz, és a kiegészítők beszerzésénél tartasz, nézz körül nálunk! Számos mediterrán hangulatú tájkép közül válogathatsz. Tedd meg, böngészd át akár már most a kínálatot.

Ha szeretnél mediterrán hangulatot, de valahogy hazai elemekkel is vegyítenéd, akkor érdemes balatonfelvidéki tájképekben is gondolkodnod. A medierrán hangulat Magyarország egyes szegleteiben is jelen van. Vagy például az itthon is egyre népszerűbb levendulamezők hangulatát megidéző design elemekben. Itt már csak egy lépés, hogy határozd meg a színvilágot, ami közelebb áll hozzád: a melegebb sárga, okker vagy inkább a megnyugtató lila árnyalatok. A tájképek és virágos festményeink között találsz különböző ábrázolásokat: pipacsos festmények, napraforgó akrilképek vagy levendulamező tájképek közül is válogathatsz.

Olvasd el további hasonló témájú cikkeinket: