Barion Pixel

Abban minden lakberendező azonos véleményen van, hogy egy jól elhelyezett falikép öltözteti az otthont. A kép témája és stílusa azonban már sokszor nehezebb kérdés, akár családon belül is. Most ehhez szeretnénk ötletet és segítséget adni, hogy mit tegyetek, ha nehéz túllendülni azon a vita ponton, hogy “ Kell egy kép a falra.. Jó, de milyen?”.

Mi is az a dekorkép és miért készítsük sajátkezüleg?

A dekorképek alatt dekorpasztával és sablonokkal készített képeket értünk. A különböző dekorpasztákkal természetes kő, homok vagy akár hó, esetleg mohás hatást is kölcsönözhetünk a képeknek. A sablonok használatával pedig biztosra mehetünk, hogy jól fog sikerülni az alkotás, de mégis egyedi kép lesz és a miénk. Nekünk például nagy kedvencünk a Balaton sziluetjét ábrázoló dekorkép, amit a cikk elején is láthatsz.  

Mindehez pedig nem szükséges festő tudás vagy rajztehetség és akár nagyobb méretben rövid idő alatt el lehet készíteni. A végeredmény pedig a választott mintáktól függően a modern berendezésű, de mediterrán stílusú otthonokban is jól fog majd mutatni.
Jelenleg kész, rendelhető dekorkép: Teknős és vízi világ

Teknős és vízi világ dekorkép stégen

A saját alkotás mindig nyerő!

A saját alkotást biztosan szívesen kihelyezitek, amire büszke lehet az egész család és nem mellesleg szuper közös program lesz az elkészítése. Természetesen készen is megvásárolhatók vagy előrendelhetők, például a mi festoklub.hu webáruházunkban is, ha valaki nem érez hozzá bátorságot. 
A dekorképek mellett szól még az is, hogy a takarításuk, portalanításuk sokkal egyszerűbb mint például az olajfestmények tisztítása, hiszen ezek egy nedves törlőkendővel egyszerűen portalaníthatók.

Így készítsd el az első saját dekorképed!

Először pár dolgot be kell szerezned, de nézzétek át az iskolai rajzfelszerekést, mert például ecsetet onnan is kölcsön tudtok venni az alkotáshoz.

Szerezz be egy tetszőleges méretű, alapozott farostlemezt festőlapnak, struktúrpasztát vagy Fiber pasztát, egy kisebb készlet akrilfestéket, egy kisebb ecsetet és egy műanyag spaklit. A mintákhoz pedig válasszatok sablonokat vagy másnéven stencileket. Hobbi boltokban ezek mind beszerezhetők. Ha minden megvan, akkor üljetek össze és tervezzétek meg a képet együtt.

Találjátok ki előre, hogy melyik mintát, sablont a farostlemez melyik részére képzelitek el. Beszéljétek meg előre a színeket is.

A tervezés után indulhat a munka!

Első lépésben egy rétegben a műanyag spaklival vagy festőkéssel vékonyan kenjétek át a farostlemezt a strukturpasztával. Nem szükséges egyenletesen bevonni, ennek az a lényege, hogy rusztikus felületet képezzen. Ez a fázis kicsit hasonlít arra, mintha vakolnánk, vagy a tortabevonót kennénk fel a sütire.

 Az első réteg száradása után helyezzük fel a sablonokat egyesével és töltsétek fel a kívánt mintákat szintén struktúrpasztával, majd kb. 15 perc után óvatosan távolítsátok el a sablont. Azért kell egy kicsit várni, hogy már ne mozogjon a paszta, de ne is száradjon meg teljesen, így egyben marad a minta, amikor lehúzzuk a sablont. 

Miután elkészültek a minták, szárítsuk meg teljesen a képet. Akár hajszárítóval is lehet gyorsítani a száradás folyamatát, de ott is hagyhatjuk 1-2 órára.

A színezés az alkotás legjobb része

Az utolsó lépés a színezés lesz. Ehhez daraboljatok fel egy sima mosogatószivacsot kb. 3×3 cm-es kockákra. Keverjétek ki a választott színeket az akrilfestékből egy palettára, vagy egy genothermmel bevont karton lapra. A festékbe nyomokodjátok bele a szivacs nem dörzsi felét és után nyomkodjátok a képre a festékes szivacsot. Érdemes a kép egyik sarkában kezdeni, amíg megismeritek, hogy egy nyomás mennyi festéket enged ki magából. ű

Először az alapszínnel végezzétek el a szivacsos festést, majd második körben következzenek a minták, amihez már az ecset fog kelleni. Itt a körvonalakra ügyelve haladjatok, hogy az alapszín és a minták színe szépen elkülönüljön egymástól. Az akril festék gyorsan, pár óra alatt teljesen megszárad és keretbe is helyezhetitek a képet.

Kedvet kaptál a dekorkép készítéshez?

Reméljük sikerült kedvet csinálnunk ezzel a rövid útmutatóval és kipróbáljátok otthon a dekorkép készítést. Ha mégsem éreztek hozzá erőt, akkor nézzetek körül a webshopban, vagy keressetek minket elérhetőségeinken előrendeléssel kapcsolatban. Az egyedi rendeléseket általában 3 hetes átfutással tudjuk elkészíteni.

Olvasd el a többi DIY inspirációnkat is: