Barion Pixel

Hieronymus Bosch a pokol festője

Hieronymus Bosch festészete nagyon különleges. Szerintünk ebben mindenki egyetért. Rejtélyes képei meghökkentenek vagy csodálattal töltenek el, de az biztos, hogy szó nélkül nem lehet elmenni mellettük. Mi sem hagyhattuk ki a középkori festő egyedülálló tárlatát a Szépművészeti Múzeum időszakos kiállítása keretében. 

Hieronymus Bosch élete

A németalföldi festő a középkor végén élt és alkotott 1450 – 1516 között. Képei meghaladták a korát és egyedi, kreatív ábrázolásai hatást gyakoroltak a németalföldi festészetre. De jelentős hatást gyakorolnak a mai szemlélőre is a képek születése után mintegy 500 évvel.

A középkori világ szemléltetése kiegészül a jellegzetes menny és pokol ábrázolásokkal, miközben a művész az emberiség legnagyobb kérdéseit boncolgatja, mint például az erény és a bűn vagy az igazság és a hit közötti választás kérdését. Vajon honnan jött a középkori festő ihlette ezekhez a témákhoz és ehhez az igazán különleges ábrázolásokhoz?

Hieronymus Bosch festményei

Hatalmas fantáziával rendelkezett a művész, ez kétségtelen és kiváló festő volt. Azonban a választ a történelmi korszak eseményei nyomán is kereshetjük. A középkor végén az az európai emberek számos új, a középkori ideológiákkal leszámoló eseménnyel, életvitellel és élőlényekkel is szembesültek. Ezek mind nemcsak újként és izgalmas történésként hatottak, hanem bizonytalanságot és félelmet is szültek a vallás kötöttségeihez szokott emberekben.

Amerika felfedezése, az újkor kezdete megváltoztatta a világot. Korábban még sosem látott élőlények, állatok és tárgyak érkeztek Európába. Ebben az időszakban sok háború is zajlott és az erkölcsi viszonyok is lazultak. Nagyon sok ellentmondást kellett a művésznek megélnie.  Amellett, hogy a boszorkányüldözések, a boszorkányégetések mindennaposak voltak, közben ez alkímia és az orgiák kora is. 

A művészettörténészek szerint ezek mind kivetülnek Hieronymus Bosch világában. A kiállítás első szekciójában sokat megtudhatunk a korról és hogy milyen események inspirálták a festőt.

Házasságáról sajnos nem sokat tudunk. Felesége, aki Boschnál 20 évvel idősebb volt jelentős hozománnyal érkezett a házasságba és ez alkotói szabadságot hozott a művésznek.

Hieronymus Bosch a gyönyörök kertje

Hieronymus Bosch
Bosch - Földi gyönyörök kertje

A Földi gyönyörök kertje a művész egyik legismertebb alkotása. A triptichon vagyis három részből álló festmény mindenkit megállít és elgondolkodásra sarkall. A festmény tele van szimbólumokkal és olyan ábrázolásokkal, ami szinte hihetetlen, hogy 500 éve készült. 

Minden egyes alaknak jelentése van a képen. Például a kép középső részén alul látható hal is jelkép, a sátáni gonoszság jelképe. Jobbra pedig a virágszedés és a gyümölcsszedés a nemi érintkezést jelenti.

A budapesti kiállításra egy goblein másolat érkezett a festményről, egy korabeli nagyméretű faliszőnyeg, a brüsszeli kárpitszövőműhely munkája. Az angyalok és a démonok mellet az emberi bujaság, romlottság, lustaság, harag és a vallás szerint a további halálos bűnök ábrázolásainak sokaságát  láthatjuk. Elemről elemre is érdemes szemlélni ezt a képet, mert valamennyi szegletében találni valami meghökkentőt. Így egyben pedig a kavalkád, az orgia és bűnök minden formája elevenedik meg. 

Az utolsó ítélet

Az utolsó ítélet - triptichon - Bosch

Minket legjobban Az utolsó ítélet című triptichon nyűgözött le. Félelmetes és elgondolkodtató. Középen a mennyben Isten az angyalok körében és a purgatórium a Boschtól már több képén megszokott szimbólumokkal. A színek, a kavalkád és a részletek megint csak odavonzák a szemet, miközben taszít is a kép. Meg akarjuk érteni a németalföldi mester képeit, de nem szeretnénk a részesei lenni. 

A kiállítás persze nem lehetne teljes Bosch a Bolondok hajója megtekintése nélkül, de ennek a képenek a szemlélését és impresszióinak az elemzését már rád bízzuk,

A Szépművészeti Múzeum időszakos kiállítása, a Menny és pokol között 2022. július 17-ig tekinthető meg. 

Olvasd el további élménybeszámolóinkat festészeti kiállításokról:

Szinyei Merse Pál Kiállításon jártunk

Az Attersee partján Klimt nyaralóhelyén jártunk

Henri Matisse a Gondolatok színe kiállításon jártunk

Lenyűgöző El Greco festmények a Szépművészeti Múzeumban!