Barion Pixel

A Budapesti El Greco kiállítás az egyik legnépszerűbb művészeti esemény Magyarországon. Az érdeklődőknek lehetőségük van megtekinteni a híres olasz festő, El Greco műveit, beleértve a legismertebb alkotásait is. Mi is elmentünk megnézni és nem bántuk meg! Fantasztikus kiállítást láttunk! A Szépművészeti Múzeum ismét kitett magáért és egyedülálló tárlatot szervezett meg. Az El Greco kiállítás 2023 február 19-ig látogatható, hacsak nem hosszabbítják meg a nagy érdeklődés miatt, ami már sokszor előfordult.
A korábbi kiállítások beszámolóit is megtalálod a blogunkon!

El Greco élete

El Greco, vagyis Domenikos Theotokopoulos született 1541-ben a görög Szászországban, de fiatal korában először Olaszországba, majd Spanyolországba költözött, ahol a legtöbb művét is elkészítette. Stílusa egyedülálló volt, mivel a görög és a spanyol kultúrát vegyítette a műveiben. A kiállítás olyan képeket mutat be, mint a Laokoón, az Angyali üdvözlet,  Krisztus az olajfák hegyén, a Gyertyagyújtó fiú és a Szűz Mária Felszentelése. El Greco stílusa a reneszánsz és a manierizmus jegyeit hordozza. A festményein jellegzetesen hosszúkás, alakjai elnagyolva, szürreális hatásúak. A fény és az árnyék játéka a művein kiemelkedő, ami a festő egyedülálló ötletességét bizonyítja.

El Greco festménye
El Greco festménye – A kufárok kiűzése a templomból

El Greco festményei

Az egyik legnagyobb hatást El Greco A Szűz Mária Felszentelése című alkotása gyakorolta a művészet történetére. A festmény a Szűz Mária mennybevételét ábrázolja, amely a szürreális elemeket kombinálva kifejező és lenyűgöző. A Szépművészeti tárlatán több szent ábrázolást is láthatunk. A krétai művész egyedülálló módon ábrázolta apostolokat. Attribútumaik olykor nem kapnak központi szerepet, a szenteket pedig még életükben ábrázolja. Nem véletlen, hogy a kiállítás első képe az Idősebb Szent Jakab mint zarándok. Ezt pillantjuk meg először, amikor belépünk a kiállító térbe. A Hatás meghökkentő. A megvilágításnak és a térábrázolásnak köszönhetően hirtelen ott áll előttünk Szent Jakab. Csodálatos!

El Greco festményei közül minket az Angyali üdvözlet, a Gyertyát gyújtó gyermek és a Bűnbánó Magdolna nyűgözött le a legjobban. A művész minden festménye csodálatos, egyik mellett sem lehet csak úgy elmenni.

Gyertyát gyújtó gyermek

Gyertyát gyujtó gyermek - El Greco
Gyertyát gyújtó gyermek – El Greco

A Gyertyát gyújtó gyermek című festmény egyszerűen lenyűgöző. El Grecot magát is lenyűgözte ez a téma, mert többször is megfestette. A sötétben álló fiúcska egy gyertyát gyújt meg. A háttér teljesen fekete és a fellobbanó tűz fénye hirtelen megvilágítja a gyermek arcát. Láttjuk a lecsöppenő faggyút és érezzük a melegét. A fény és árnyék játéka ez, a sötétség és a világosság. A pillanat maga. A kontúrok elmosódnak, ahogy a pillanat is.

Bűnbánó Magdolna

El Greco - Bűnbánó Magdolna
Bűnbánó Magdolna – El Greco

A “Bűnbánó Magdolna” című festmény egy igazi művészeti remekmű, amelyet El Greco alkotott. A festményen látható a bűnbánó Magdolna alakja, a kitárulkozó teste, amint imádkozik, és a festő kiemelte az érzelmek intenzitását és a szenvedés jelenlétét.  A  bűnös, kurtizán múltra utaló kirtáulkozás és az örökléten, bűnbánáson meditáló Magdolna alakját látjuk.  A festő kontrasztot alkotott a Magdolna érzelemgazdag alakjával a borostyános háttér ábrázolása között, ami az öröklétre utal. Az egyszerre nyugodt és szenvedő Magdolna alakja valóban megható, és a festő képessége, hogy a bűnbánat érzését ábrázolja, teszi a “Bűnbánó Magdolnát” egy igazi csodálatossá. Mindezeknek köszönhetően a “Bűnbánó Magdolna” egy igazi klasszikus a barokk művészet történelmében.

A Budapesti El Greco kiállítás egyik érdekessége, hogy a műveket a legmodernebb technológia segítségével állították be. Lehetőséget kapunk interaktív eszközök segítségével beleélni magukat a művek világába, és közelebbről megismerni a festő életművét és művészetét.

→ Ha szeretnél híres festőktől parafrázis festményt otthonodba, akkor nézz körül a képeink között a Híres festők nyomában termékkategóriában.

Összességében szerintünk az El Greco kiállítás nagyszerű lehetőség, hogy elmerüljünk a művészet históriájába és megismerjük egy kivételesen tehetséges festőzseni munkásságát. Az élő fények és a modernebb technológiák segítségével a művek élethűen és lenyűgözően jelennek meg, ami kiemeli a festő képességeit és tehetségét. Lehetőségünk van megismerni El Greco életútját, és megcsodálni a fő műveit, amelyek egyedülálló stílust és kreativitást tükröznek. Ez valóban egy nagy hatású kiállítás, amit szerintünk kár kihagyni. Mindenki számára ajánljuk a Szépművészeti Múzeum tárlatát, még akkor is ha bibliai ábrázolások távolabb állnak az érdeklődésétől.

El Greco Laokoon festmény
El Greco festmény – Laokoón

Aki rajong a művészetért, vagy egyszerűen csak szeretne valami újat és izgalmasat látni, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a Budapesti El Greco kiállításra.

Az El Greco kiállítás a művészet rajongóinak és azoknak is élményt nyújt, akik egyszerűen csak szeretnek valami újat látni és tapasztalni.

További kiállítás élmény beszámolók: