Barion Pixel

A kompozíció a különböző művészeti ágak és tervezés területén használt fogalom, de igazából a hétköznapok során is fontos szerepe van akár a lakberendezésre, virágkötészetre vagy kertészkedésre gondolunk. Sok művész az ösztöneire hallgatva dolgozta ki a műveit, és nem gondolt bele tudatosan az elrendezés tervezésébe, míg mások komoly előkészítő munkákat végeztek, hogy megtervezzék a kompozíciót. Ma már ez könnyen tanulható és alkalmazható. Érdemes is megismerni a kompozíció tervezés alapjait, mert mindenképpen a hasznunkra fog válni, akár egy saját festményt szeretnénk készíteni vagy online grafikai tervezés során alkalmazzuk.

A kompozíció jelentése

Egy olyan elrendezést és elosztást jelent, amely során különböző elemek, mint például vonalak, színek, formák, textúrák vagy objektumok, egy műalkotásban vagy tervezési projektben összehangoltan vannak elhelyezve vagy rendezve. A kompozíció célja a vizuális harmónia, egyensúly és érdekes megjelenés létrehozása, amely vonzza a néző figyelmét és érzelmeket vált ki.

A művészetek széles skáláját érinti, beleértve a festészetet, szobrászatot, fotográfiát, grafikai tervezést, építészetet és még sok más területet. A művészek és tervezők az elemek helyes elrendezésével és az arányok megfelelő használatával próbálják elérni a kívánt vizuális hatást. A kompozíció tehát kulcsfontosságú szerepet játszik az esztétikus és hatásos művészi vagy tervezési munkák létrehozásában. Az egyensúly, kontraszt, fókusz és ritmus azok a fogalmak, amelyek a részét képezik, és amelyek segítenek meghatározni, hogy néz ki és milyen érzéseket kelt a végeredmény.

Egy jól komponált festmény, plakát könnyebben átadja a közölni kívánt információt, érzelmet és felkelti az érdeklődést. Egyszerűen jó ránézni és egyből tudjuk, hogy mi az üzenete. A lakberendezésben vagy a kertben pedig harmóniát képez. Most, hogy megismertük mi a kompozíció jelentése, nézzünk néhány alap módszert a tervezéshez.

Aranymetszés szerkesztése

Az aranymetszés azért érdekes és fontos a művészetekben, mert úgy vélték és véljük még ma is, hogy ez az arány vonzó és esztétikus hatást eredményez a képeken és a tervezésben. Sok híres műalkotás és építészeti tervezés például alkalmazza az aranymetszés arányát az elemek elrendezésében és az arányok meghatározásában. Az aranymetszés segít egyensúlyt és harmóniát teremteni a művekben, ami vonzóvá teszi azokat a nézők számára. De miért is érezzük így? A természet alkotta dokgokat és magát a természetet harmónikusnak tartjuk, érezzük. A természetben pedig minden növény és állat, de még az emberi test is a Fibonacci aranymetszés szabálya szerint épül fel. Ezek az arányok mindenhol ott vannak, így alkalmazhatjuk mi magunk is a tervezésnél.

Harmadolás szabálya 

Matematikai képletekkel most nem szeretnénk bombázni és különböző számítások között sem szeretnénk elveszni, így inkább egy egyszerű módszert mutatunk rá, ez pedig a harmadolás szabálya. A képünk témájához nem mindig lenne lehetőségünk pontosan kimérni a 61,8%-ot, de ha elfogadjuk, hogy ez nagyon közel van a kétharmadhoz, akkor már rögtön könnyebben fog menni a komponálás. Első lépésben a festőlapunkat, szórólapunkat vagy akár a kertünket osszuk fel 3 részre függőlegesen és vízszintesen is. Így a berajzolt vagy elképzelt 4 vonal 4 pontban fogja keresztezni egymást. A feladatunk pedig csupán annyi lesz, hogy a 4 metszéspont közelébe helyezzük el a témánkat. Eszerint az aranymetszés szerkesztés igen egyszerű és harmonikus lesz az alkotásunk.

Aranymetszés, harmadolás szabálya, kompozíció
Harmadolás szabálya

Az unalmas szimmetria

Amikor mindent pontosan középre koncentrálunk egymáshoz viszonyítva, akkor szimmetrikus kompozíciónk lesz Ez a nyugalmat fogja közvetíteni a nézőnek, de tökéletes szimmetria a természetben nincs, így ezt nézőnként unalmasnak fogjuk érzékelni. Szóval ettől tartózkodni érdemes, mert általában kevésbé tartja fenn vagy ragadja meg a figyelmet.

Átlós kompozíció

Az átlókat érdemes kiemelni olyan témáknál, ahol adja magát. Út, híd, esetleg épület jelenik meg a témánkban, de akár arculati design elemekkel is használhatjuk ezt a komponálási módot grafikai tervezésnél. Itt is az aszimmetria lesz a mérvadó. Az átlóval vezetni tudjuk a néző tekintetét, vagyis rá tudjuk irányítani a témára, és a téma lényegére, illetve a legfőbb üzenetre. Az átlót a kép egyik sarkából indítjuk, de nem vezetjük ki teljesen. Mondjuk az út vagy a híd egyik széle indul valamelyik sarokból és a képük kétharmadánál perspektivikusan összeér. Ez lehet egy kereszteződés, a folyó túlpartja vagy bármi más, amire a néző figyelmét irányítani szeretnénk.

Háromszög kompozíció festmény

A legegyszerűbb talán erre a komponálási módra példákat hozni. Gondoljunk csak a Mona Lisa festményre, esetleg a híres Pieta szoborra, ahol szinte láthatóan van a téma egy háromszögbe zárva, illetve szebben úgy is mondhatjuk, hogy piramis alapú a kompozíció. A reneszánsz korra volt leginkább jellemző ez az ábrázolási mód, ahol a stabil kompozíciókat részesítették előnyben. Ha a stabilitást szeretnénk hangsúlyozni, akkor érdemes lesz ezt az elhelyezési módot kipróbálnunk a tervezéskor.

Természetesen még sokféle kompozíciós forma létezik, ez csak néhány a sok közül, de reméljük, hogy segít az elindulásban, amikor az első néhány fehér vásznat szeretnéd megtölteni tartalommal.

További érdekességekért és inspirációkért olvass tovább blogunkon:

Webshopunkból pedig kész festményeket is rendelhetsz otthonodba: