Barion Pixel

Halloween napja alkalmából elmaradhatatlan a töklámpás faragás. Mi minden évben faragunk töklámpást, így ez idén sem maradhatott el. Ma Halloween napján és ki faragjuk az idei lámpásunkat és közben készítettünk nektek fázisfotókat is, amin keresztül bemutatjuk, hogy mire kell figyelni és milyen trükkökkel lehet megkönnyíteni tökfaragás menetét.

A tökéletes haloween tök kiválasztása

Meg kell hagynunk, hogy igazából nincsen tökéletes Halloween tök szerintünk. Vagyis mindegyik az. A tök alakjának kiválasztása csupán abból a szempontból lehet fontos, ha pontosan tudod, hogy milyen stílusú arcot szeretnél alkotni a töklámpásnak. Mi általában vidám, röhögős tököt faragunk és ehhez a legideálisabb egy gömb alakú pumpkin. Ha viszont rémisztő arcot vagy valamilyen álló figurát, például macskát vagy boszorkányt, esetleg mignont szeretnél faragni, akkor érdemes lehet megfontolni különleges vagy hosszúkás alakú tök választását is.

Ha megvetted a tököt, akkor a faragásig tárold hűvös helyen, hogy tovább tartós maradjon. Faragás előtt közvetlenül töröld át, portalanítsd és zsírtalanítsd a felületét, így könnyen tudsz majd rajzolni a tökre.

A tökfaragás kellékei

A töklámpás kifaragásához szükséged lesz egy nagyobb éles késre, egy kisebb zöldséghámozó késre, egy közepes méretű kanálra, aminek a széle élesebb, valamint újságpapírra,  alkoholos filctollra, valamint egy radírozható tollra is.

A töklámpás arca

A Pinterest-en rengeteg töklámpás ötletet, arc sablont találhatsz, ahonnan érdemes válogatni. Kinyomtatni mi nem szoktuk sablont. Szerintünk felesleges papír sablont nyomtatni a faragáshoz, szabad kézzel is egyszerűen felrajzolható. A papír sablon mérete ugyanis csak ritka esetben lesz arányosan megfelelő a megvásárolt tökhöz. Visszatérve tehát általában a halloween tökök arca egyszerűen felrajzolható. Természetesen, ha bonyolultabb mintát vagy részletesebb töklámpás arc kifaragása a célod, akkor hasznos lehet a papír sablon nyomtatása.

Az arc rajzolását első lépésben radírozható tollal javasoljuk, így ha egy egy vonalat javítani szeretnél, akkor ezt könnyen megteheted. A radírozható toll ugyanis akár kézzel is letörölhető. A felrajzolást mindig az orral kezdd, ez lesz az arc középpontja. Az orr után rajzold fel a szemeket és végül a száj formáját.

Töklámpás rajz
Töklámpás rajz

Az orrhoz könnyen tudsz viszonyítani és arányosítani. Ha megvan az előrajz és elég elégedett vagy vele, akkor az alkoholos filccel húzd át a vonalakat, így amikor kifaragod a tök tetején a csumát, akkor sem fognak eltűnni a vonalak.

Kezdődjön a tökfaragás

A faragást mindig a tök tetején a csuma kifaragásával kezdjük. Ehhez a nagy méretű, éles kézre lesz szükséged. Mi ehhez általában egy húsvágó séfkést használunk. A csúcsánál cikk-cakk alakban egy kört vágunk ki “döfködő” mozdulatokkal. Amikor teljesen körbe érsz a cikk-cakk vonalon, akkor a csumát fogva kiemelhető lesz a tök teteje. Érdemes megjelölni egy ponton a kiemelt részt, hogy a visszaillesztés később egyszerű legyen.

Tökfaragás
Tökfaragás. skalpolás

Miután elkészültél a nyílással a tök tetején, kapard ki alaposan a tök belsejét. Ehhez a legjobb, ha egy közepes méretű, éles szélű kanalat használsz. Kis kezűek előnyben! Ha nagy kezed van, akkor érdemes az elején egy nagyobb tökfödőt kifaragni, hogy könnyebben bele tudj nyúlni a tök belsejébe. A kanállal kapard ki jól a belső részeket, ne maradjon benne tökmag vagy a tök húsából nagyobb mennyiség, mert akkor hamarabb megöregszik vagyis hamarabbb tönkre fog menni a töklámpás.

Az arc kifaragása

A tök arcának kifaragásához ismét a nagyobb késre lesz szükséged. A faragást is kezd az orránál, szintén döfködő mozdulatokkal. A háromszög alakú orr tulajdonképpen 3 döféssel kifaragható. Mindig figyelj rá, hogy a kisebb réseket faragd ki először és a nagyobb réseket hagyd utoljára mint például a szájat. Így nem fog beszakadni a tök azokon a részeken, ahol már vékonyabb rész tartja.

Az arc kifaragása után már csak egy kis kozmetikázás fog kelleni, amit a kis hámozókéssel tudsz könnyen elvégezni.
Az alkoholos filc nyomait apró utóvágásokkal most eltüntetheted.

kész tökfej
Kész tökfej

A faragáshoz a különböző barkácsáruházakban lehet vásárolni tökfaragó szetteket. Bár szerintünk teljesen felesleges, mert a konyha fiókban fellelhető eszközökkel is simán ki lehet faragni a tököt. Nem szükséges több eszközt beszerezni hozzá.

Szeressétek a tökfejet!

Ha elkészültek az idei töklámpás kifaragásával, akkor már csak egy tea mécses vagy led izzó elhelyezése szükséges benne, hogy munkába állítsátok. Napközben, ha hosszabb időt nem vagytok otthon és nem látjátok úgysem, akkor érdemes a töklámpást kitenni a hidegbe, hogy tovább megmaradjon. Például ezekben az időszakokban még kiváló kültéri dekorációként is szolgálhat a bejárati ajtó előtt strázsálva. Ha fokozni akarjátok a Halloween hangulatot, akkor válasszátok kiegészítőként a boszorkányos festményünket, mely megrendelhető webshopunkban.

Az alábbi videóban a tökfaragás teljes menetét megnézhetitek Tajthy Gabival és Smartaval, akik egy cicás és egy klasszikus töklámpást faragtak ki.

Nekünk az első töklámpás kifaragása körülbelül két három órán át tartott, de ezekkel az apró trükkökkel már egy óra alatt is elkészülünk a tökfaragással. Ha gyerekekkel faragsz tököt, akkor ez elég hasznos, mert biztosan a felnőttek reszortja lesz az előkészítő, csuma faragás és kikaparás rész, ami a legtovább tart a töklámpás elkészítésénél. 

Reméljük te is kedvet kaptál és vidám vagy rémisztő tököket fogtok faragni, amivel egy-kettőre Halloween hanulatot varázsoltok otthon és egyben nagyon jó közös móka is a családdal! 

Olvasd el a többi DIY inspirációnkat is: