Barion Pixel

Mi a tavasz beköszöntével már alig várjuk a Húsvéti ünnepeket és az előkészületeket. A tojásfestés az egyik elmaradhatatlan szokás nálunk és számtalan módszert, színt kipróbáltunk már, de most lássuk a legbeváltabb trükköket, amivel nem lehet mellé nyúlni. Ez pedig nem más, mint a tojásfestés céklával! Na jó, egy kis csavar azért lesz benne, hogy valóban piros tojás legyen a végeredmény és ne lilás-rózsaszínes árnyalatot kapjunk. Most nézzük a receptet lépésről lépésre!

Természetes alapanyagunk a cékla és a hagymahéj

A nagymamám mindig a vöröshagyma héjával festette a tojásokat, amikor kihűltek én pedig mindenféle matricákat ragasztgattam rájuk és közben nyafogtam, hogy nem elég pirosak a tojások… Pedig ha vegyes színű tojástálat készítesz, akkor baromi jól néz ki köztük az egyszerű hagymahéjjal festett tojás is. Ha van otthon lilahagyma, akkor annak a héját is érdemes felhasználni a festőléhez, mert élénkíteni, mélyíteni fogja a színt. Na de mi most nem bízzuk a véletlenre, és előre beszerezzük az alapanyagokat, hogy semmi ne akadályozza a tojásfestés céklával projektet!

Ezeket az alapanyagokat, zöldségeket vásárold meg a festőlé elkészítéséhez:

  • 2 db nagyobb cékla
  • 1 kg vöröshagma
  • 1 kg lilahagyma – opcionális!
  • 20%-os ecet
  • nagyméretű tojások

Ne aggódj, nem fog semmi kárba menni. A húsvéti ételekhez fel fogod tudni használni a megkopasztott hagymákat is, ha például csinálsz egy finom francia hagymalevest. Abszolút passzolni fog a tavasz ihletésű húsvéti menübe. Mi legalábbis nagyon szeretjük. Na de térjünk vissza a tojásfestéshez. Miután hazacipelted az alapanyagokat vagy akarjuk mondani átvetted a futártól az ajtóban, neki is állhattok a festőlevek előkészítésének. Mi mindig egy nappal a tojásfestés előtt szoktuk előfőzni a festőleveket, hogy a tojásfestés napján már csak a móka maradjon.

Festőlé előkészítése

Nem szoktunk nagyon sok féle színű tojást festeni, maximum 2-3 félét. Igy egy színre 4-6 tojás jut. Ennyi azért elfogy az ünnepek alatt a családban, ha mégsem, akkor készül belőle egy finom rakott krumpli a megmaradt sonkával húsvét után.

Azt már mondtuk, hogy a legjobb, ha a tojásfestés céklával történik a tökéletes húsvéti piros tojás reményében. Ehhez hámozd meg, majd aprítsd fel a céklát kockákra vagy szeletekre és tedd egy lábasba, majd öntsd fel vízzel. Tedd a festőléhez a vöröshagyma héját is! Mindenképpen lepje el a víz a céklát és egy jó fél liter mehet még rá. Dobj bele egy evőkanál sót is és főzd legalább egy órát lassú tűzön, hogy szépen kioldódjon belőle a szín. Egy óra múlva húzd le a tűzről és hagy kihűlni az egészet. Hagyjuk a fazékban a festőlevet a céklával akár egész éjszakára, reggelre szépen kihűl.

Tipp: Ha nem kaptál céklát csak a kétféle színű: vörös és lilahagyma volt a zöldségesnél, akkor a festőlevet nyugodtan a fentiek szerint a vöröshagyma és a lilahagyma héjából készítsd el! Ezzel a módszerrel is piros tojás készül.

Másik tippünk, hogy a húsvéti sonka főzése során megmaradt főzőléből érdemes a festőléhez önteni, mert így finomabb főtt tojásokat kapsz. 

A trükk, amitől szépen befogja!

És most jön a trükk! Mi nem szoktuk a főzéskor beletenni a festőlébe az ecetet, hanem csak a sót! Az ecettel csak megkezeljük a tojást, majd leöblítjük és úgy fogjuk a festőlébe helyezni.

Nézzük ezt is lépésről lépésre! Miután az éjszaka folyamán minden színanyagot kiengedett a cékla, reggel szépen leszűrjük, hogy a lábasba csak a festőlé maradjon.

Tipp: A kifőtt céklából csinálhatsz például krémet vagy hozzáadhatod az aznapi zöldségleveshez. Az olasz minestronéban kimondottan nagyon finom lesz, szóval kidobni kár lenne. Persze ez csak akkor működik, ha hagymahéjat nem használtál. Ha volt benne, akkor mehet a komposztra.

Húsvéti minták

A gyerekek innentől kezdve fogják élvezni a műveletet, szóval ezen a ponton bevonjuk őket is. Tegyünk ki mindent az asztalra vagy ahol kreatívkodni fogunk. Sorakoztassuk fel a tojásokat, a festőlevet vagy leveket, vegyünk elő harisnyát, ollót, kötözőcérnát és friss fűszernövényeket a mintázáshoz. Persze csak, ha hűek akarunk maradni a természetes alapanyagokhoz és a magyar hagyományokhoz.

Vegyünk elő egy egy nagyobb poharat, ami lehetőleg átlátszó üvegpohár és öntsünk bele 20%-os ecetet. Ebben a pohárban fogjuk áztatni a tojásokat pár percig. 2-3 perc ecetes fürdő elég lesz a tojásoknak. Amikor kivesszük őket érdemes összehasonlítani a héjak színét, mert az ecet kissé meg fogja marni a héjat és ezáltal világosabb lesz. Húzzatok gumikesztyűt ennél a résznél, nehogy kimarja a kezeiteket is. Miután minden nyers tojás végzett az ecetes fürdőben, alaposan öblítsétek át tiszta vízzel a tojásokat.

A mintákhoz előkészített leveleket helyezzétek, vízzel tapasszátok a tojásokra: például petrezselyem, pitypang levél jó mintázni. Az felmintázott tojásokat harisnyába kötjük szorosan. És most mehetnek a leszűrt festőlébe a tojások. Az így előkezelt nyers tojásokat főzzétek meg a festőleves vízben, mintha normál kemény tojást főznétek. Ügyelni kell rá, hogy a héj ne repedjen szét. Ezért lassú tűzön felforraljuk és amikor forr a víz, akkor elzárhatjátok alatta tüzhelyet és hagyjátok benne kihűlni a tojásokat, de lagalább egy órán keresztül.

Hogyan lesz fényes a húsvéti tojás?

Bontsátok ki a kihűlt tojásokat a harisnyából és egy papírtötlővel finoman töröljétek őket szárazra. Utolsó lépés a fényesítés, amit szalonnával vagy sima étolajos törlőkendővel tudtok elérni. Arra figyeljetek, hogy a törlőkendő ne tocsogjon az olajban, pár csepp elég lesz belőle, nem kell több. Egy lehelet finom olaj vagy zsírréteg kell csupán, hogy a húsvéti tojások ragyogjanak!

Ugye milyen jó móka volt a tojásfestés céklával? Na kié lesz az első piros tojás húsvétra? Összegezve szerintünk a céklával a tojásfestés sokkal szebb eredményt ad, mint a tojásfestés hagymahéjjal. Ha szép piros húsvéti tojás a vágyad, akkor mindenképpen megéri kipróbálni a módszerünket! 🙂

Nézzetek körül a tavaszi Virágos festmények vagy a Gyerekszoba dekorációink között is, találtok Kolibri és Tulipános festményeket is, ami illik a Húsvéti enteriőrbe!

Olvasd el a többi DIY inspirációnkat is: