Barion Pixel

A nyaralásokról nincs olyan család, aki ne hozna magával néhány kavicsot emlékként. De ugyanígy van ez egy szimpla tóparti kirándulás esetén is. A gyerekek imádnak mindenféle kincseket gyűjteni a természetben, ami igazából mi magunk sem tudtunk kinőni a mai napig. Így a “ lapos kavics gyűjtés” igazi családi hagyomány.

Rendszeres őszi program a kavicsfestés!

Szóval miután a nyár folyamán felhalmoztunk egy csomó csomó gyűjtött kavicsot, leginkább az őszi szünetben illetve a hosszú hétvégéken szoktunk a családdal kavicsfestést rendezni.
Nagyon jó kis móka, amikor mindenki kipakolja az asztal közepére a nyár folyamán gyűjtött kincseit, aztán közösen megtervezzük, hogy ki milyen mintát szeretne rájuk festeni. Néhány kavics közben persze gazdát is cserél.

Mindig színesebbnél színesebb festett kavicskák készülnek, melyek kiváló őszi díszként is használhatók és nem utolsó sorban pénztárcabarát megoldás is.
Akár Halloweenre készülve is készíthetünk boszorkányos, rémisztő pókos, szellemes kavicsokat, amiket a gyerekek mindig kimondottan nagyon kedvelnek.
Nálunk nagy sláger évek óta katicás kavicsfestés, de szerencsére rendkívül egyszerű.

Így készül a katica kavics

A lényeg hogy kör alakú és lapos kavicsaink legyenek, amit első lépésben alaposan megtisztítunk, majd megszárítunk.

  • Általában egy alapozó fehér réteggel szoktuk lefesteni a kavics teljes felületét vagy legalább a tetejét és hagyjuk megszáradni mielőtt a mintát felfestenénk rá.
  • A katicás mintánál a kavics egyik oldalát félkör alakban feketére festjük. Ez lesz majd a Katica feje.
  • A hátsó részt, ami még fehér, most pirosra festjük és középen egy fekete csíkkal elválasztjuk. Szinte készen is vagyunk, hiszen már csak a pöttyök hiányoznak, amit a piros részre gyorsan fel is festhetünk.
  • Ha megvagyunk a pöttyözéssel, akkor már csak a katicának a szemeit és a száját kell felfesteni. Ehhez szükségünk lesz egy kis fehér festékre. Fessünk két fehér pöttyöt a katica szemeinek. Majd ha megszáradt, utána a fehér szemekre tegyünk egy-egy apró fekete pöttyöt. A száj vonalát tetszőlegesen behúzhatjuk mosolygósra vagy festhetünk neki valamilyen grimaszt is hangulatunk szerint. 

Gyakorlottabb kreatívkodók a szemet fel is ragaszthatják A kreatív hobbi boltokban előre megvásárolható szemekkel  mozgó szemet is adhattok a katicáitoknak. Bár nekünk jobban tetszik mindig a saját magunk festett arcú katica. Ha elég jól belejöttetek a katicás kavicsfestésbe, megpróbálhatjátok egész pici kavicsra is felfesteni ezt a mintát egy vékony ecsettel. Akár egész élethű kavics katicát is tudtok alkotni!

Rock koncert kavics közönséggel

Ha a család apraja és nagyja egy közös projektet szeretne a gyűjtött kavicsokból megalkotni, akkor együtt akár egy rock koncertet is meg festhettek. Az érkező vendégeknek biztosan mosolyt fog csalni az arcára.
Itt annyi a lényeg hogy minél több és színesebb arcú kavicsot kell megfesteni és egy nagyobb lapos kőre felhelyezve tulajdonképpen kész is a rock koncert. A színpadot és a dühöngőt vagyis a nagyobb lapos követ feliratokkal kedvetekre dekorálhatjátok.

Művészi kavicsfestés

Ha van egy kis gyakorlatunk a festés terén, akkor művészi kavicsok festésében is gondolkodhatunk. Megfesthetjük a nyári emlékeinket, például a balatoni nyaralás alkalmával megélt vitorlázást vagy hőlégballonozást. Itt már komolyabb gyakorlat kell, de gyakorolhatsz virág mintákkal is, amivel gyorsan szép eredményt lehet elérni. A szép festett kavics személyes és kreatív ajándék is lehet minden alkalomra.

Kavicsfestés vitorlás

Halloweenre készülve

Halloweenre készülve pókokat is festhetünk. Nálunk ez kötelező, ezért itt is meg kell említenünk részletesen! Ha van kéznél különleges foszforeszkálós festék, azzal még hatásosabb lesz. Elkészítésük nagyon egyszerű, A kavics közepére fessünk egy fekete kör alakú foltot, ez lesz a pók teste. Majd mindkét oldal felé 4-4 lábat festünk, ami lefut a kavics oldalán is. Amikor megszáradt a fekete festékréteg,  következhet a pók szeme és szája. A kavicsfestésben az a jó, hogy nem kell hozzá túl sok előkészület, egyszerűen csak vegyük elő a gyerekek tempera készletét vagy ha találsz otthon akril festéket, az is tökéletes lesz. Az alkoholos filc is megteszi, ha semmilyen festék nincs a háznál. Számtalan további mintát találsz a Pinteresten, inspirálódhatsz oldalunkon például a gyerekszoba festményeink motívumaiból, de a képzeltetekre is bátran hagyatkozhattok!

Kavics dekoráció a kertben

Ha sok sok kavicsot festettünk és nem tudjuk, hogy hová helyezzük el, ahol jól mutatnak majd és nem csak porfogóként szolgálnak, akkor tegyünk egy sétát a kertben! A színes, mintás kavicsok nagyon jól mutatnak a virágágyás kiegészítőjeként vagy ha van egy mini fűszer kertünk, ott is remekül feldobják a zöld fűszernövényeket. De egyszerűen a kerti út szélére is helyezhetjük őket. 
A kültéren elhelyezett kavicsokat érdemes lelakkozni, hogy tartósak legyenek. Ha akrilfestékkel dolgoztunk, azzal már eredetileg is vízállóak, így sokáig gyönyörködhetünk majd bennük a kertben.

Művészi kavicsfestés

Cikkünkben mutatunk pár általunk festett kavicsot inspirációnak. Reméljük kedvet kaptál a kavicsfestés kipróbálásához és jó közös móka lesz majd a családdal. Amiért mi még nagyon szeretjük, hogy nagyon hamar elkészülnek. Kis felületen elég egy-egy motívumot megfesteni és így a kisebb gyerekek sem unják meg a foglalatosságot, mert pár perc festés után már egy újabb motívumot próbálhatnak ki. Mi általában egy kavicsfestés alkalmával fejenként 5-6 kavicsot minimum megfestünk. Szóval minél több kavics áll rendelkezésre annál jobb!

Kellemes kavicsfestést kívánunk!

Olvasd el a többi DIY inspirációnkat is: