Barion Pixel

Sablonnal az egyszerű ünnepi minták pillanatok alatt megfesthetők. Készíts karácsonyi ablakmatricát, tedd még hangulatosabbá az ünnepi készülődést! Ha szeretsz alkotni és ünnepi dekoráció készítését is fontolgatod, érdemes lehet üvegmatrica festéssel is számolni. És nem csak akkor, ha átlagon felüli a kézügyességed. Sablonok segítségével ugyanis azok is könnyedén készíthetnek üvegmatricát, akik kicsit kevesebb gyakorlattal rendelkeznek a rajzolás, a festészet terén. Számukra mindenképpen olyan mintát célszerű választani, ami kevésbé részletes mintázatú. Ha most először készítesz ablakmatricát, talán egy egyszerűbb formával érdemes kezdeni. Akár egy minimál fenyőfával vagy hóemberrel.

De hogyan készül az ablakmatrica? Mi az üvegmatrica festés?

Először is ne az ablakra kell fess. És természetesen nem hétköznapi festékkel kell megmintázni a formákat. Ezek a legfontosabb információk az üvegmatrica készítés kiindulópontjaként.

Az ablakmatrica elkészítéséhez speciális üvegmatrica festékre lesz szükséged,  amit kreatív vagy hobbi boltban tudsz megvásárolni. Fontos, hogy ebben a cikkben kizárólag ablakmatricára adunk ötleteket és nem falmatricára. A hordozó felület különbségek miatt a falmatrica teljesen másképp működik. Filctollal vagy általános színezőkkel semmi esetre se állj neki a dekorálásnak. A matricának ugyanis mindenképpen tapadnia kell az üvegre, amit az ünnep után viszont le is tudsz majd húzni vagyis el tudsz könnyen távolítani az ablakról.

Szóval kifejezetten az üvegmatrica festék lesz az, amit be kell szerezned, ha ablakmatricát készítenél. Ezekből is két félét vásárolj. Egyet a kontúrhoz, egyet pedig a színezéshez, a kitöltéshez. Ha bizonytalan lennél, hogy melyik üvegmatrica festék mire való, nézd meg az állagát. A sűrűbb üvegmatrica festék lesz az ideális a kontúrnak. A hígabb pedig mehet a színezéshez. A színezéshez pedig válassz több színt vagy egy előre válogatott készlet is jó lehet, ha komplexebb alakzatot szeretnél az ablakra. De ha például csak hópelyheket, akkor elég lesz a fehér szín.

Nézzük a karácsonyi ablakmatrica elkészítésének lépéseit!

A kinyomtatott sablont helyezzük egy genothermbe. Tudjátok, ez egy műanyag irattartó fólia. Ha a helyén van a segédlet vagyis a sablon, csak fogjuk meg a festékünket és rajzoljuk át a kontúrokat. Amikor megszáradt a festék, jöhet színezés, a mintánk belső egységének a kitöltése. Ha ezzel is megvagyunk, egy kis idő után a már megszáradt matricát csak egyszerűen, de óvatosan, apró mozdulatokkal lehúzzuk a fóliáról, és már mehet is az ablakra a kész karácsonyi ablakmatrica.

A művelet tehát rendkívül egyszerű, ha rendelkezünk sablonnal, szinte kézügyesség és rajztudás nélkül elkészíthetők a motívumok. De természetesen nem csak sablon mentén lehet dolgozni és nem csak előre gyártott segédletekkel. Ha érzel magadban kellő ügyességet ahhoz, hogy saját, egyedi mintát készíts, semmi akadálya. Tervezz saját karácsonyi ablakmatricát, rajzolgass, ötletelj, hangolódj a karácsonyra kreatív módon, akár új dekorelemek kipróbálásával. Ahogy látod az üvegmatrica festés egyszerű és jó móka az ünnepi hangolódásra. A szükséges alapanyagokat például hozhatja a télapó is ajándékba, ha előre gondolkodsz, így már advent elején neki is állhattok a dekorálásnak közösen.

A Pinteresten rengeteg sablont találsz segítségül a mintál elkészítéséhez. Nekünk például az alábbiak tetszettek a legjobban: Karácsonyi ablakmatrica kategóriák

Ha viszont szorít az idő és inkább kész tél dekorációt szeretnél, akkor nézd meg téli hangulatú festményeinket a webshopunkban, reméljük találsz majd köztük kedvedre valót! 🙂

Olvasd el további kreatív DIY cikkeinket is: