Barion Pixel

Az olajfesték szabadságot ad… Az olaj lassan szárad, ezért sokáig javítható. Plusz gazdag színátmenetek készíthetők a segítségével, a tónusok sokkal mélyebbek. Az olajfestékekkel jóval élethűbb képek készíthetők, mint más festék típusokkal. Sokan kérdezitek tőlünk, hogy miért ajánljuk, kedveljük annyira az olajfestményeket, most összegyűjtöttük nektek, hogy mi miért is szeretjük annyira!

Az olajfesték használata

De nem csak a színtulajdonságok azok, amik jóval nagyobb szabadságot adnak az alkotásban. Az olajfestékkel lehet vékonyan és vastagon, lazúrosan és áttetszőn is festeni. Akár több rétegben is. Ha a mű úgy kívánja, a segítségével készíthetünk igazán részletgazdag alkotást. De erőteljesebb színezésre is ideális. Nem mellesleg könnyű bánni vele, de persze szokni kell a használatát. Bátran használható hígítva és hígítás nélkül is. Szóval nem véletlen, hogy kezdők és tapasztalt, gyakorlott művészek egyaránt kedvelik az olajfestés technikáját.

Az olajfestmény igazi klasszikus a lakberendezésben

Hasonló a helyzet a másik oldalon. Azaz a festményekre dekorációs elemként tekintők, művészetbarátok is kifejezetten kedvelik az olajfestményeket. Részben a fent felsorolt alkotói szabadság miatt.

Ha ugyanis a művész jól ki tudja fejezni magát, az érzéseit, és meg tudja mutatni a képességeit, az alkotások is sokkal jobban elvarázsolják a művészetre nyitott embereket. 

Természetesen nem mindegy, hogy a művész milyen festéket használ az alkotás során. Nem feltétlenül kell megszállottan rajongani a festészet iránt, akkor is látni fogjuk a különbséget. Az olajfesték mondhatjuk minőségibbé teszi a képet, még az avatatlan szemek számára is. A kép ragyogó színei, a robosztus anyaghasználat ugyanis mindenki számára szembetűnő. Nem is csoda, hogy napjainkban az absztrakt olajfestmények is annyira népszerűek.

Az olajfestékek típusai

Olajfestékből is léteznek különféle minőségi kategóriák, ami természetesen a hozzáértők számára a kész művön is kitűnik. Olajfestékből megkülönböztetünk stúdió, művész és professzionális minőséget. A legolcsóbb a stúdió minőség. Az ilyen festékek csak a legalapvetőbb színeket tartalmazzák és a pigmenttartalmuk is mérsékeltebb, mint a professzionálisabb alapanyagoké. Ez azt is jelenti, hogy a stúdió olajfestékkel készült festmények kevésbé lesznek olyan profi hatásúak, a színek nem fognak úgy ragyogni. Emiatt főként tanulók, kezdők használják ezeket.

A művész minőség egy kategóriával jobb festék típusnak minősül. Mivel ezeknek már nagyobb a pigmenttartalma, jóval részletgazdagabb alkotások készíthetők a segítségükkel. A művész olajfesték 80 színsorból is állhat. Az egyes színek pedig természetesen keverhetők egymással, így még élethűbb alkotások születhetnek. A művészi minőségben már megjelennek különböző árkategóriák is.

Végül a professzionális kategória: ezek az olajfestékek már egyedi pigmenteket tartalmaznak. Illetve kiváló minőségű gyantákat, olajokat használnak az előállításukhoz. A profi olajfestékek akár 100 különböző színtből is állhatnak, amik természetesen bátran keverhetők – minőségromlás nélkül. Nagyon fontos továbbá, hogy a professzionális olajfestékkel készült festmények élettartama is magasabb. A fényállóság akár 150-200 év is lehet. Ez már a profi festők világa.

Az olajfestés szabályai és száradása

Fentiekben említettük, hogy lassan szárad ez a festéktípus, ami az alkotás során gyakran előny, azonban a kép elkészülte után okozhat némi fejtörést. Ha ajándékba szeretnénk adni, akkor erre érdemes előre gondolni, ugyanis egy olajfestménynek a teljes száradása 6 hónap is lehet! Mi nem használunk mérgező adalékokat a festés során, ami felgyorsítaná a száradás folyamatát. A magunk védelmében sem szeretjük ezeket a szikkatívokat vagyis száradás gyorsítókat, de az sem szeretnénk, ha a festmény későbbi tulajdonosára káros kipárolgással bírna. Éppen ezért mi csak lenolajat használunk a festés során, ami egy teljesen természetes, akár ehető alapanyag. Viszont a száradási időnek kevésbé kedvez. 1-2 hét után szállíthatóak így a festményeink és és a teljes száradási idő 6 hónap. Természetesen a megvásárolt festmények állapotáról mindig adunk tájékoztatást.

Az olaj teret enged az ecsetes festésre és a festőkéssel történő alkotásra is. Fontos szabály, hogy mindig a világos színekhez keverjük a kisebb mennyiségben a sötétebb árnyalatokat. Így igazából millió féle vibráló szín kikeverhető és nem szükséges feltétlenül 100 színből álló készletet betárazni. Inkább élvezzük ki a színkeverés adta lehetőségeket. A technika és a festék használata néhány kép elkészítése után egyre inkább a kezünkre áll, nagyon könnyen meg lehet szokni és utána már nagy valószínűséggel nem is akarunk majd mással festeni.

Kézzel festett olajfestmény - vitorlások
Olajfestés – Vitorlások

Legyen tehát szó kezdőről, tapasztaltabb festőről, professzionális művészről, az olajfesték kiváló alapanyag lehet. Ha a tehetség adott, a technika elsajátítható és az olajfesték nyújtotta szabadság is kihasználható.

Amennyiben tisztában vagyunk az alapokkal, az olajfestés szabályaival, az alkotás élmény lesz és a mű is úgy fog elkészülni, ahogy azt megálmodtuk.

Amennyiben nyitott vagy a festészetre – és még nem próbáltad -, alkoss bátran olajfestékkel! Próbáld ki akár otthon vagy a Kreatív Kávé foglalkozásain.

Szerintünk nem fogsz csalódni. Szerezz gyakorlatot a stúdió minőséggel és a tapasztalat megszerzése után próbálkozz meg a magasabb minőségi kategóriájú festékekkel is. Az olajfestékkel maga az alkotás folyamata és a mű is különleges lesz.

Olvasd el a többi DIY inspirációnkat is: